Wuppertal’de Engels’i anma etkinliği

İşçi sınıfının büyük öğretmeni Friedrich Engels, Wuppertal’de dün yapılan yürüyüş ve mitingle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Ağustos 2017
  • 06:39

İşçi sınıfının büyük öğretmenlerinden Friedrich Engels, 5 Ağustos Cumartesi günü anıldı. F. Engels’in ölümsüzlüğünün 122. yılında gerçekleştirilen anma etkinliğinin çağrısını Avrupa Devrimci Gençlik Birliği yaparken Komünist İnşa ve West Antifa Connection aktif katkıda bulundu.

DGB’nin çağrısıyla her yıl düzenlenerek gelenekselleştirilen anma etkinliğine, Avrupa DGB'nin yanı sıra, Komünist İnşa, West Antifa Connection, Trotz alledem, Banda Roja negra, Sol Parti, Young Struggle, MLPD ve gençlik örgütü Rebell de katıldı.

Hazırlıkları erken tarihlerde başlayan etkinliği planlamak ve her bakımdan başarılı olmasını güvencelemek amacı ile önden birkaç kez bir araya gelindi. Bildiriler, çağrılar ve Wuppertal'de çeşitli mesleklerden insanlarla röportajlar yapıldı. Ardından, ajitasyonlar eşliğinde, çok yoğun biçimde ve her hafta sonu işlek çarşı ve meydanlarda, hava tramvayında hazırlanan bildiri ve çağrıların dağıtımı gerçekleştirildi. Çok sayıda genç ve emekçi ile bire bir konuşuldu. Bildiri ve çağrıların kentin özellikle emekçi semtlerindeki posta kutularına bırakılması ve sosyal medya aracılığıyla yürüyüşe katılım çağrılarının olduğu videoları kullanmak diğer bir çalışma oldu. Yürüyüş için çalışmalar anma etkinliğinin yapıldığı güne dek devam etti.

Bu yılki yürüyüş için de önce F. Engels'in doğduğu yer olan Barmen'de bir araya gelindi. Burada ilk elden yürüyüş ve anma etkinliği programı hakkında bilgilendirme yapıldı. Kısa ajitatif konuşmalar gerçekleştirildikten sonra yapılan yürüyüş, Barmen ve yakınındaki işçi, emekçi ve gençlerin gözle görülür biçimde ilgisini çekti. Yürüyüşte çok sayıda kızıl renkli pankartın ve orak-çekiçli kızıl bayrağın taşınması ve ilk andan son ana dek sıklıkla yapılan, komünist değerlere ve düşünceye dair ajitatif konuşmalar, yürüyüşe ilgiyi daha da arttırdı.

Geschwister-Scholl-Platz'taki kısa bilgilendirme ve konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Bir süre yüründükten sonra bu kez Alte Markt meydanına gelindi. Burada bu kez küçük bir miting yapıldı. Miting sırasında yine kısa konuşmalar yapıldı. F. Engels'in devlet, parti, sınıf mücadelesi, kadın ve özgürlüğü gibi konulara dair düşüncelerini özetleyen sunumlar gerçekleştirildi. İlgiyle takip edilen sunumlardan oluşan, Alte Markt'taki program sona erince, bu kez F. Engels'in anıtının ve müze haline getirilen evinin olduğu alana doğru yürüyüşe geçildi.

Coşkunun hakim olduğu yürüyüş boyunca “A, anti, anti kapitalista!”, “Tek seçenek devrim!”, “Vardık, varız, var olacağız!”, “İşgal, grev, direniş!”, “Viva, viva, viva Friedrich Engels” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları en çok atılan sloganlar oldu. Yürüyüşün canlılığı ve coşkusu gelip geçen arabalardakileri de etkilerken arabalardan da korna çalınarak coşkuya ortak olundu. Çok işlek bir caddeden geçilerek nihayet Engels'in anıtına gelindi.

Anıtın önünde Engels şahsında tüm devrimci önderler için saygı duruşu yapılarak başlayan anma programında, Avrupa DGB, Komünist inşa, Totz Alledem ve diğer gençlik örgütleri adına, Engels'in yaşamını da içeren, düşüncelerini özetleyen kısa konuşmalar yapıldı. Almanya işçi sınıfının büyük ozanı Bertolt Brecht'in ‘Parti’ adlı şiiri okundu. Topluca ve coşkulu biçimde sloganlar haykırıldı. Anma programı, topluca söylenen dünya işçi sınıfının Enternasyonal Marşı ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal