Wuppertal'da Friedrich Engels'i anma etkinliği

Avrupa Devrimci Gençlik Birliği'nin çağrısıyla bir araya gelen gençlik grupları Proletaryanın büyük öğretmeni ve savaşçısı Engels'i ölümünün 120. yılında Wuppertal'da andı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Ağustos 2015
  • 23:12

Proletaryanın büyük öğretmeni ve savaşçısı F. Engels için ölümünün 120. yılında Wuppertal'da bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Anma için çağrıyı Avrupa Devrimci Gençlik Birliği (DGB) yaptı. Anma etkinliğine yüzün üzerinde bir gençlik kitlesi katıldı.

DGB'nin organize ettiği anma etkinliği için City Arkadaen'in önünde bir araya gelindi. Burada sırasıyla DGB, Devrimci Aksiyon/NRW ve Otonomcular adına kısa konuşmalar yapıldı. DGB adına yapılan konuşmada, özetle, Engels'in tümüyle işçi sınıfının kendisini tanıması, sınıf bilincine ulaşması ve kendi davası için dövüşmeyi öğrenmesi doğrultusunda, hiç kuşkusuz bilimsel sosyalizmin bir diğer büyük öğretmeni Marx'tan ayrı ele alınamayacak olan, kesintisiz mücadelesine değinildi. Marx'la birlikte inşa ettikleri bilimsel sosyalizmin proletarya için hala bir kılavuz olmaya devam ettiği vurgulandı. Konuşma, Almanca olarak atılan “Marx-Engels-Lenin, Viva, Viva, Viva!” sloganı ile karşılandı. Ek olarak kısaca Engels'in yaşam öyküsü anlatıldı.

“Vardık, varız, var olacağız!”

Bu konuşmaların ardından çarşı merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün en önünde Avrupa DGB imzalı, üzerinde Engels'in resmi olan, “Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yok, kazanacağımız koca bir dünya var” yazılı bir pankart ile büyük boy Marx ve Engels posterleri yer aldı. Yürüyüşte sık sık Almanca, “A, Anti, Anti-Kapitalista!”, “Marx, Engels, Lenin, Viva, Viva, Viva!”, “Tek seçenek devrim!”, Rosa Luxemburg'un ünlü “Vardık, Varız, var olacağız!” ve Türkçe olarak “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Tamamına yakını gençlikten oluşan kortejde çok sayıda kızıl bayrak taşındı.
Anma etkinliğine başından itibaren gençliğin dinamizmi, heyecanı, coşkusu ve militanlığı damgasını vurdu. Engels ve eserlerine dair ajitatif kısa konuşmalar yapıldı.

Çarşı merkezinden geçilerek tekrar City Arkaden'in önüne gelindi. Burada
bir kez daha DGB, Devrimci Aksiyon ve MLPD adına kısa konuşmalar yapıldı. Anma etkinliğinin başındaki canlılık ve coşku ile tekrarlanan sloganlar eşliğinde buradaki eylem sona erdirildi.

 

Engels'in müze haline getirilen evi ziyaret edildi

Wuppertal çarşı merkezindeki anmanın ardından topluca Engels'in müze haline getirilen evinin önüne gidildi. Gidiş sırasında Hava Tramvayı'nda da ajitasyona devam edildi, anti-kapitalist içerikli sloganlar haykırıldı.
Engels'in Çinliler tarafından yapılan büyük boy heykelinin önünde küçük bir toplantı gerçekleştirildi. Burada, önce Marx ve Engels'in proletaryaya hala yol göstermeye devam eden düşünceleri ve eylemleri hakkında kısa bir konuşma eşliğinde, onlara bağlılığın ve saygının ifadesi olarak bir saygı duruşu yapıldı. Coşku dolu sloganların haykırılmasının ardından anma etkinliği sona erdirildi.

Anma etkinliğine dair notlar

-Wuppweral her zaman çeşitli eylem ve etkinliklere sahne olan bir kenttir. Bu nedenle de Wuppertal halkı bu tür etkinliklere alışıktır. Ancak, Avrupa DGB bugün bugüne dek hiç düşünülmeyen ve yapılamayan bir eylem yaptı. Bu kentli olan büyük bir insanı anmak için çok anlamlı bir etkinlik yaptı.
-Anma etkinliği taşınan pankartları, kızıl bayrakları ve sloganları ile ilk andan itibaren oldukça dikkat çekti, merak uyandırdı. Bir çok insan eylemin ne için yapıldığını sordu ve bilgi aldı. Tümü de verilen cevapları belli bir şaşkınlıkla karşıladılar.
-Yürüyüş sırasında özellikle atılan sloganlar çok dikkat çekti. Çevredeki her es yürüyüşü ilgiyle izledi, belli bir sempati ile karşıladı.
- Avrupa DGB bugün çok anlamlı bir iş gerçekleştirdi. Hiç bir gelecek perspektifi sunulmayan yeni kuşak gençliğin, bilimsel bir dünya görüşüne olan yakıcı ihtiyacına dikkat çekmek bakımından anlamlı bir adım attı. Bu, belli bir karşılık da buldu.

Kızıl Bayrak / Wuppertal