Friedrich Engels yürüyüşü başarıyla gerçekleştirildi

Friedrich Engels, Wuppertal’de yapılan yürüyüş ve sonrasında da evinin önünde gerçekleştirilen miting ve forumla anıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 04 Ağustos 2018
  • 21:28

Revolutionärer Jugendbund (RJ - Avrupa DGB) tarafından Wuppertal’de son yıllarda düzenli bir şekilde yapılan ve bu yılki yürüyüşle birlikte artık geleneksel hale gelen Friedrich Engels yürüyüşü bugün başarıyla gerçekleştirildi.

Yürüyüş için önce saat 14. 00’te Barmen Geschwister-Scholl-Platz’ta toplanıldı. Burada ilk olarak bu anlamlı yürüyüşe ve programa dair kısa bir bilgilendirme yapıldı. Bunu, Engels hakkında ve Karl Marx’la birlikte onları dünya işçilerinin büyük öğretmenleri yapan dünya görüşüne dair açılış konuşması izledi. Ardından yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşün en önünde; Marx ve Engels’in büyük boy posterlerinin yanı sıra, “Zincirlerimizden başka kaybedecek bir şeyimiz yoktur!” ve “Düşüncelerimize ve haklarımıza saldırabilirler, ancak fikirlerimizi esaret altına alamazlar!” yazılı ve Revolutionärer Jugendbund (RJ - Avrupa DGB) pankartları yer aldı. Genç komünistler ayrıca yürüyüşte kızıl bayrak taşıdı.

Sınıf devrimcisi komünistler genç komünistlerin çağrısını karşılıksız bırakmadı, onlar da orak-çekiçli kızıl bayrakları ile yürüyüşe anlamlı bir katılım sağladı. MLPD, ADHK ve anti-faşist bir Alman gençlik gurubu da, kendilerine ait flamalarla bu anlamlı yürüyüşe katılıp destek sundular.

Yürüyüş başından sonuna dek oldukça canlı, hareketli ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Sloganlar hiç susmadı. “Tek seçenek devrim!”, “A, Anti, Anti kapitalista!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” Almanca atılan sloganlar olurken, Türkçe “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” ve Greif direnişinin unutulmaz sloganı “İşgal, grev, direniş!” sloganı en sık atılan sloganlar oldu. Ayrıca, aralıksız biçimde Marx ve Engels’in düşüncelerini dile getiren kısa konuşmalar yapıldı. Bir yandan da yoğun biçimde bildiri dağıtımı yaptılar.

Yürüyüş Engels’in evi ve heykelinin bulunduğu alanda sona erdi. Burada planlandığı gibi ufak çaplı bir miting yapıldı. Mitingde öncelikle MLPD temsilcisi güne ve yürüyüşe dair bir konuşma yaptı. Ardından TKİP adına, yürüyüşün Marx’ın 200. doğum yılına denk gelmesi nedeniyle daha özel bir anlam kazandığına vurgu yapan, “Marx ve Engels'i okumanın ve silahları ile kuşanmanın tam zamanıdır” çağrısını içeren bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından, Marx ve Engels şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler için saygı duruşu yapıldı. Hemen sonrasında hep bir ağızdan Almanca coşkulu biçimde Enternasyonal marşı söylendi.

Engels anması, alana getirilen yemeklerin yenmesi ve bu aynı platformda mini bir forumla devam etti. Genç komünistler dünya işçilerinin büyük öğretmenleri Marx ve Engels'in yaşamları, büyük davaları, kavgaları ve bu kavgaya eylem kılavuzluğu yapan dünya görüşlerine ilişkin sunumlar yaptılar. Sunumlar oldukça başarılı idi ve alkışlarla karşılandı. Anma, yeni polis yasasını eleştiren kısa bir skeçin sunulmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal