Sudan'da darbeci yönetime karşı protestolar devam ediyor

Sudan'da cuntacılara karşı kitlesel protestolar devam ederken, askeri birlikler ve paramiliter güçler kitleye saldırdı ve onlarca göstericiyi yaraladı ve en az 4 kişiyi katletti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Aralık 2021
  • 22:10

Sudan’da darbeci askeri yönetime karşı protestolar sürerken, cuntacıların saldırıları ve katliamları hız kesmiyor.

Gösteriler öncesi sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, internete ulaşım kesilmiş, polis, ordu ve paramiliter güçler, köprüleri kapatmış ve sokağa çıkma yasağını uygulamak için devriyeler kurmuştu.

Cuntaya karşı haftalardır devam eden protestolarda son bir hafta içinde en az 48 kişi öldürüldü.

Hartum’da Nil nehri üzerindeki köprüler en son 26 Aralık’ta on binlerce kişinin katıldığı gösteriler sırasında kapatılmıştı.

Devletin kolluk güçleri ve güdümündeki çeteler eliyle estirdiği terör, kadınlara yönelik tecavüze varan saldırılarla devletin kadın düşmanlığını da gözler önüne seriyor. Zira Ömer El Beşir’in devrilmesinde de etkin bir rol oynayan kadınların yine direnişe katılması engellenmek isteniyor.

19 Aralık’ta yapılan ve on binlerin katıldığı gösterilerde onlarca kadına tecavüz edilmişti. Bu, 26 Aralık’ta kadınların daha yoğun katıldığı gösterilerin fitilini ateşlemişti. Dün de aynı vahşet ve devlet terörü eylemleri hedef alsa da kadınlar hakları uğruna mücadeleyi bırakmadı.

Birçok şehirde gerçekleşen gösterilere cuntacılar göz yaşartıcı gaz bombaları ve gerçek mermilerle saldırdı.

Sudan Tabipler Birliği (STB) yaptığı açıklamada, en az dört kişinin öldürüldüğü gösterilerde çok sayıda yaralının olduğunu duyurdu. Ömer El Beşir’in 2019’da devrilmesine yol açan kitlesel ayaklanmada da ilerici bir rol oynayan STB, doktorları ve sağlık çalışanlarını acilen hastanelere gelmeye ve durumu ağır ve kritik olan yaralılara yardım etmeye çağırdı. Bununla birlikte, devlete bağlı paramiliter milislerin, ambulans ve sağlık ekiplerinin yaralılara ulaşmasını engellediği belirtildi.

Kendisini devlet başkanlığına terfi ettiren ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan’ın Hartum’daki Başkanlık Sarayı’na yürüyen kitleler, “Devrim, devrim” sloganlarıyla “Ordu kışlaya” taleplerini haykırdılar.

Protestolar, 25 Ekim’de iktidarı ele geçiren ve şu anda bir geçiş hükümetine evrilen orduya yönelik olsa da, kitlelerin dinmeyen öfkesi ve öne çıkan sloganları “sivil hükümet”ten fazlasını istediklerine işaret ediyor.