25 Ekim 2021’de askeri darbe ile yönetime el koyan zorba generaller rejimine karşı mücadele tüm baskılara rağmen sürüyor. 6 Nisan Çarşamba günü Başkent Hartum ve birçok kentte sokaklara çıkan Sudanlılar cunta rejimini protesto birkez daha ettiler.
Sudan’da 6 Nisan tarihinin sol/sosyalist güçler için sembolik bir anlamı var. Hem 1985'te dönemin diktatörü Cafer Numeyri'yi deviren halk ayaklanmasının yıl dönümüne hem 2019’de İslamcı diktatör Ömer el Beşir rejiminin yıkılmasına giden süreci başlatan oturma eyleminin yıldönümüne tekabül ediyor.
Her iki yıldönümüne atıfla dün Sudan’da sokaklara çıkan ilerici güçlerle emekçiler, askeri cunta yönetimini kabul etmediklerini dile getirdiler. Hartum’un merkeziden bulunan ordu karargahı önünde toplanan eylemciler, askeri yönetimi reddettiklerini ve generallerin yönetimi sivillere devretmesini talep ettiler.
Eylemcilere azgın bir şekilde saldıran kolluk kuvvetleri, göz yaşartıcı gaz sıkarak gösterileri dağıtmaya çalıştılar. Darbe karşıtı olan ve eylemleri destekleyen Sudan Doktorları Merkezi Komitesi, darbeci rejimin El-Cevde Hastanesi'ne baskın düzenlediğini ve hastane içine göz yaşartıcı gaz sıktığını hem hastaların hem sağlık emekçilerinin bundan etkilendiğini, birçok kişinin ise boğulma tehlikesi geçirdiğini bildirdi.
Komite yaptığı açıklamada, eyleme katılan 19 yaşındaki Abdel-Wahhab'ın, Hartum eyaletinin Doğu Nil kentindeki gösteriye saldıran polisin ateş açması sonucu öldürüldüğünü belirtti. Komite, kolluk kuvvetlerinin Doğu Nil Hastanesi’ndeki doktorlara ve sağlık emekçilerine saldırdığını, bundan dolayı acil servis bölümünün kapatıldığını duyurdu.
Komitenin verdiği bilgiye göre, başında General Abdel Fattah Al-Burhan’ın bulunduğu cunta rejiminin darbeden bu yana katlettiği kişilerin sayısı 94’de ulaştı.
Dinci-gerici diktatör Ömer el Beşir’i deviren halk hareketine önderlik eden güçler ordu ile anlaşarak asker/sivil bir geçici yönetim kurmuş, 2023 yılında seçimler gerçekleştirilene kadar ülkenin o şekilde yönetilmesi konusunda mutabakata varılmıştı. Ancak darbe yapan generaller, süreci kesintiye uğrattılar. Tekrar sokaklara çıkan Sudanlı emekçiler ve ilerici/sol güçlerin cuntaya karşı mücadelesi devam ediyor. Halk hareketine önderlik eden güçler iktidarı alabilecek güce ulaşmazken, zorbalığa başvuran generallerin de halkın direniş iradesini kırma gücünden yoksun oldukları görünüyorlar.