Stuttgart’ta “Krizinizin bedelini ödemeyeceğiz” yürüyüşü

18 Temmuz Cumartesi günü Stuttgart'ta “Sizin krizinizin bedelini ödemeyeceğiz” çağarısıyla yapılan yürüyüş ve mitinge yüzlerce kadın ve erkek işçi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Temmuz 2020
  • 01:44

Yürüyüşe, Stuttgart'ın çok renklilik ve kültürelliğinin renkleri hakimdi. Eylem bu karakteriyle son haftalarda polis ve eyelet içişleri bakanlığının Stuttgart'ta estirdiği ırkçı propaganda ve saldırılara karşı emekçilerin bir cevabı oldu.

İşçiler, ilerici sendikacılar, yerli ve göçmen örgüt ve partiler, bayrakları ve temel talepleriyle eylemde yer alarak hep birlikte “sizin krizinizin bedelini ödemeyeceğiz” şiarı etrafında birleşerek seslerini yükselttiler. Sendikaların yer almadığı eylem baştan sona kadar canlı geçti. Taşınan pankartlarda ve dağıtılan bildirilerde anti-kapitalist vurgu ön plandaydı. Sendikalara rağmen ilerici, duyarlı güçlerin böyle bir eylemi düzenlemeleri oldukça anlamlı ve önemlidir. Anti-faşist, silahlanma ve savaş karşıtı eylemler düzenleme geleneği olan bu güçlerin, anti-kapitalist eylemler düzenlemeleri devrimci hareket bakımından bir kazanımdır.

Eylemden yansıyanlar

Yaplılan konuşmlarada kapitalizmin yarattığı sonuçlar sert bir şekilde eleştirildi. İşsizlik, işten atmalar, güvencesiz ve süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaştırılması, esnek çalışmayla hafta sonlarının ve boş zamanların yokedilmesi, kadın-erkek işçi ücretleri arasındaki eşitsizlik, pandemi döneminde daha da artan kadına yönelik şiddet, çevrenin tahrip edilmesi gibi sorunların, kapitalist üretimin sonucu olduğu vurgusu yapıldı.

Kapitalizm geliştikçe toplumsal zenginliğin giderek daha çok ufak bir grubun elinde toplandığı söylendi. Eleştiride sözünü esirgemeyen konuşmacılar, “Sosyal eşitsizliğin kötüleşmesini önlemek için ekonominin ve toplumun sosyal ve iklim dostu bir dönüşüme” ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu sert eleştirilere rağmen sosyalizm vurgusu yapmazken, çözüm yollarında “ılımlı bir yol” tercih etti.

Bunda, bazı güçleri küstürüp uzaklaşmalarını önleme kaygısı olsa da, bunun anlaşılır ve kabul edilir bir yanı yoktur. Zira, “bazı güçleri” değil ama onların etki alanında olanları etki alanından çıkartmamanın yolu, eleştiride olduğu kadar çözüm yollarında da yalnızca gerçeğin söylenip hayata geçirilmesinden geçmektedir.

“Krizinizin bedelini ödemeyeceğiz” diye yola çıkanlar, krizin yükünün sırtlarına bindirilmesini istemiyorlarsa gereksiz yüklerden arınarak eleştirilerinde olduğu kadar çözüm yollarında da sözlerini esirgememelidir.

Bu eylemde “Demonstration auf der Strasse, Streik in der Fabrik, das ist unsere Antwort auf eure Politik!” / (Sokakta yürüyüş, fabrika grev, sizin politikanıza cevabımız budur!) şiarı dönemin ruhunu dile getirmesi bakımından oldukça anlamlıydı.

Eylemde yer alan BİR-KAR “Pandeminin ve krizin yüünü kapitalistler ödesin” başlıklı Almanca bildirinin dağıtımını yaptı.

Kızıl Bayrak / Stuttgart