Şili’de sağlık yetkilileri Çin menşeli Sinovac, Pfizer/BioNTech ve Oxford/AstraZeneca aşılarının gerçek yaşam sonuçları üzerine bir araştırma yaptı. Şubat-temmuz ayları arasında aşı yaptıran ve yaptırmayan milyonlarca kişinin izlendiği araştırmada, Sinovac’ın semptomatik vakalara karşı yüzde 58,5 koruma sağladığı kaydedildi. Pfizer/BioNTech'in yüzde 87,7, AstraZeneca’nın ise yüzde 68,9 oranında etkili olduğu tespit edildi.
Sağlık yetkililerine göre, Sinovac ölümleri yüzde 86 oranında engelledi. Dr. Rafael Araos, Sinovac’ın hastaneye yatışı yüzde 86, yoğun bakıma ihtiyacı ise yüzde 89.7 oranında önlediğini söyledi.
“Delta’yla birlikte koruma oranında düşüş”
Nisan ayında yapılan çalışmada, Sinovac aşısının semptomatik hastalıkları önlemede yüzde 67, hastaneye yatışları önlemede yüzde 85 ve ölümleri önlemede yüzde 80 etkili olduğunu tespit edilmişti. Delta varyantının yayılmasıyla beraber, etkinlik oranlarının düşeceğini söyleyen Araos, takviye doz uygulanması gerektiğini aktardı.
“Aşı, Covid-19 kaynaklı ölümleri %100 önlüyor”
Pfizer/BioNTech'in yoğun bakım riskini yüzde 98 oranında azalttığı tespit edildi. Yetkililer aşının, Covid-19 kaynaklı ölümleri önlemede yüzde 100 etkili olduğunu belirtti.
Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca şirketinin geliştirdiği aşının ise semptomatik vakaları yüzde 68.7, yoğum bakım riskini yüzde 98, ölümleri ise yüzde 100 oranında engellediği aktarıldı.
Çalışmanın Sinovac bölümünde 8.6 milyon kişi, Pfizer/BioNTech bölümünde 4.5 milyon kişi ve AstraZeneca bölümünde 2.3 milyon kişi takip edildi.
Kaynak: Gazete Duvar