Sağlık meslek örgütleri: Aşı ol

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, aşı konusunda bakanlığı duyarlı olmaya, halkı ise aşı olmaya davet etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2021
  • 15:51

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, İstanbul Tabip Odası'nda yapılan basın toplantısıyla halkı aşı olmaya davet etti.

“Aşı olmak bir tercih değil, toplum sağlığı için gerekli ve vazgeçilemez bir uygulamadır” yazılı pankartın açıldığı toplantıda basın metnini İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip okudu.

“Covid-19 pandemisinden en çok etkilenen biz sağlık çalışanları, aşı olmanın bir tercih değil, toplum sağlığı için gerekli ve vazgeçilemez bir uygulama olduğunu vurguluyor, Sağlık Bakanlığı ve ilgili tüm kurumları geç kalmadan bir önlem paketi oluşturmaya çağırıyoruz” diyen Saip İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu olarak taleplerini şöyle sıraladı: 

“* Ülkemizde bugüne kadar yapılan aşılara dair gerçek saha verileri (yan etki, koruyuculuk oranı, süresi, aşı türleri arasında farklılık olup olmadığı) şeffaf olarak açıklanmalı.

* Aşı çekincesini gidermek amacıyla Sağlık Bakanlığı, uzmanlık dernekleri, üniversiteler, meslek örgütlerinin gerekirse siyasi partiler ve yerel yönetimlerin de katılımı ve işbirliğiyle etkin bir bilgilendirme kampanyası başlatılmalı.

* Başta sağlık ve eğitim çalışanları başta olmak üzere kamusal hizmet sunucularının aşılanması zorunlu olmalı, aşı olmayı reddedenlerin bu hizmetleri vermesine izin verilmemeli. Okulların Eylül ayında açılacağı planlanmışken, 2 doz aşının tamamlanması için uygulamalar derhal başlamalı. 12 yaş üstündeki tüm yurttaşların aşılanması hedeflenmeli.

* Toplu olarak bulunulan kamusal alanlara (okul, yurt, kışla, toplu taşıma, AVM, maç, konser vb.) giriş için aşılı olma şartı getirilmeli.

* Aşı takvimi net olarak açıklanmalı, randevu sistemi yerine aşı günü/sırası gelen kişilere ulaşılarak aşı yapılmalı, mevcut sağlık kurumlarına ek olarak merkezi yerlerde aşı istasyonları kurulmalı, ulaşılması zor köy, mezralarda ve tarım işçileri, sığınmacılar gibi çalışan grupları için gezici ekipler oluşturulmalı.

* Gerçek saha verileri değerlendirilerek, toplum için koruyuculuğu en yüksek aşı türü belirlenmeli, yurttaşlarda kafa karışıklığına ve aşı tereddüdüne yol açan “istediğiniz aşıyı tercih edin” tutumundan vazgeçilmeli.

* Pandeminin başından beri hastalıktan korunmada etkinliği gösterilmiş olan önlemler (maske, mesafe, hijyen, havalandırma, kapalı ve kalabalıklardan uzak durma vb.) devam etmeli, okullarda sınıf mevcutları azaltılmalı, personel sayısı artırılmalı, kademeli mesai saatleri uygulaması gibi ek önlemler alınmalıdır.”