Silahlanma yarışında Çin’in hızlı yükselişi

SIPRI (Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü) silahlanmayla ilgili son raporunu yayınladı. Raporda dikkat çeken nokta, Çin silah üreticisi şirketlerin gösterdiği hızlı yükseliş oldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 28 Ocak 2020
  • 15:38

SIPRI (Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü) silahlanmayla ilgili son raporunu yayınladı. Raporda dikkat çeken nokta, Çin silah üreticisi şirketlerin gösterdiği hızlı yükseliş oldu. Yakın geçmişe kadar silah ithalatına bağımlı olan Çin, dünyanın en büyük silah satıcıları arasına girmiş bulunuyor. 2004 yılından beri silah ihracatını ikiye katlayan Çin silahlı insansız hava aracı, tank, 5. nesil savaş uçağı gibi ağır ve yüksek teknoloji ürünü silahlar üretip, satıyor.

Çin, Ağustos 2018'de "tüm füze savunma sistemlerini alt edebilme" kapasitesine sahip bir hipersonik hava aracını test etti. ABD’li generallerin “bizi geçtiler” diyerek korkuyla sözünü ettikleri hipersonik bombaların geleceğin savaşlarında belirleyici olacağı söyleniyor. Mevcut tüm füze savunma sistemlerini aşabilecek savaş başlıkları taşıyabilen silahlar geliştiren Çin hem kendi savaş aygıtını tahkim ediyor hem gerçekleştirdiği ihracatla ekonomik gücünü artırıyor. ABD’nin silah pazarına daha ucuza savaş araçları satarak giriş yapan Çin şirketleri hızla büyüyor. ABD’nin ‘müdavim müşterileri’ olan Tayland’dan Mısır’a, Pakistan’dan Suudi Arabistan’a, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Nijerya’ya kadar geniş bir coğrafyada silah satışı gerçekleştiriyor.

SIRPI’nın verilerine göre; ABD'nin silah ihracatı 2014-18 arası dönemde yüzde 29 artarken Fransa silah ihracatını yüzde 43, Almanya ise yüzde 13 artırdı. Aynı dönemde Çin’in artışıysa yüzde 195’e ulaştı. Bu arada Batılı emperyalistlerin tehdit diye sundukları Rusya'nın silah ihracatı ise yüzde 17 azaldı.

Kapalı kutu Çin’in yükselen savaş sanayisi

Bazı bilgilerin saklı tutulması, silah ihracatıyla ilgili istatistiklerde Çin şirketlerinin daha az görünmesine neden oluyordu. Fakat son dönemde SIRPI tarafından bir dizi veriye erişilmesiyle Çin şirketlerinin sanılanın çok üstünde bir paya sahip olduğu anlaşıldı.

Dünyanın en büyük 100 silah üreticisi şirketin sıralaması olan SIPRI, şimdiye kadar Çin silah şirketlerini listeye dahil edemiyordu. 2017 yılının tahmini değerlerine göre hazırlanan rapora göre ise dört Çinli silah şirketi en büyük silah üreticileri listesine dahil olsaydı, bunlar en yüksek 20 arasında yer alacaktı. Toplam tahmini silah satışları 54,1 milyar dolara ulaşan şirketlerden üçü ilk 10'da yer alacaktı.

SIPRI’nin 2015–17 yılları arasındaki verilere dayanarak hazırladığı yeni rapor, Çin’in silah pazarındaki payının devasa büyüme hızını gözler önüne serdi.  SIPRI Top 100'deki en büyük 20 şirketten 11'i ABD'de, 6'sı Batı Avrupa'da, 3'ü Rusya'da idi. Yeni veriler Çin şirketlerinin de en büyük silah üreticileri arasında olduğunu gösterdi. Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu (AVIC), China North Industries Group Corporation (NORINCO) gibi iki büyük şirket ise geleceğin savaşlarına hazırlık yapan tekeller arasında yer alıyor.

Çin'in uzun menzilli konvansiyonel balistik füzelerden 5. nesil savaş uçaklarına kadar gelişimi ve teknik üretim kapasitesi onu diğer silah tüccarlarından ayırıyor. Emperyalistlerin dünya savaşı hazırlıkları ve pazar kavgaları artarken Çin’in adımları tek başına silah üretimi ve ihracatla sınırlı değil. 2. uçak gemisinin tamamen yerli olarak üretilmesi ve Pasifik’te dolaşmaya başlaması Çin’in emperyalistlere bir mesajıdır. Uçak gemisi diğer tüm silah ve savaş araçlarından öteye sembolik bir anlam taşır. Kendi topraklarından uzakta savaşma güdüsünün bir ürünü olan uçak gemisi üretmeye yönelmek ve bunu başarmak Çin’in geleceğe hazırlığı hakkında fikir veriyor.

Silahlanma yarışına trilyonlarca dolar harcayan emperyalist-kapitalist devletler, milyarlarca insanı sefalete sürüklerken büyük kaynakları savaş araçlarına yatırmakla kalmıyor, 3. Paylaşım savaşı riskini arttırarak insanlığın geleceğini de tehdit ediyorlar.