Paris'te Mayıs şehitleri anması

Denizler'in idamının 50. yılı vesilesiyle Paris'te de anma etkinliği yapıldı ve örgütlü mücadele çağrısı yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Mayıs 2022
  • 18:45

Paris'te Mayıs şehitleri anması düzenledi.

Etkinlikte ilk olarak Mayıs şehitleri şahsında devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimine geçildi. İlgiyle izlenen sinevizyonun ardından Denizler için yazılmış şiirler okundu.

Etkinlikte TKİP adına konuşma yapıldı ve konuşma da Denizler'in İbrahim ve Mahirler ile '71 kopuşunun ayrılmaz bir bütününü temsil ettikleri ifade edildi. Konuşmanın devamında 50 yıllık zamanın ardından hala isimleri anmanın anlamını vurgulandı CHP tarafından bile anılan Denizlerin altının boşaltılmaya çalışıldığı ifade edilerek bazı reformist çevrelerin “Denizler'in yolunu parlamentoya çıkarma” ile devrimci mirası istismar etme çabalarına dikkat çekildi. Denizler'in devrimci kopuşun temsilcisi oldukları bu açıdan devrime ait oldukları, tüm ideolojik eksik ve farklılıklarına karşın Denizler'in, İbrahimler'in ve Mahirler'in bu devrimci kopuşu oluşturduklarını ifade edildi. Konuşmanın devamında TKİP'nin Denizler'i anmasını 'gelenekçilik' olmadığını, tüm devrimci mirasının bugüne taşınması üzerinden bir sahiplenmenin olduğu ifade edilen konuşmada bugün Türkiye’de tüm baskı ve zorluklara rağmen yükselen sınıf mücadelelerine, işgal ve işçi direnişlerine çubuk büküldü. Konuşmada pandemi, Ukrayna üzerinden emperyalist paylaşım savaşlarına da dikkat çekilerek devrimci mücadelenin bugün yakıcı bir ihtiyaç olduğu ifade edildi. “Onların kızıl bayrağı ellerimizde” denilerek örgütlü mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

Etkinlikte son olarak bir sınıf devrimcisi sazıyla Denizler için yazılmış şarklıları ve Drama Köprüsü türküsünü söyledi. Şarkılara hep bir ağızdan eşlik edildi. Mücadele alanlarında buluşma çağrısıyla anma bitirildi.

Etkinlik ön çalışmasında Strasbourg Saint Denis'de afişler asıldı ve dernekler dolaşılarak etkinlik gündemi üzerinden sohbetler gerçekleştirildi. Bunların yanı sıra el ilanları ile göçmen işçi ve emekçilere çağrı yapıldı.

Dersim Kültür Derneği'nde düzenlenen etkinlik için salona TKİP flamaları asıldı, EKİM standı açıldı. Ayrıca direnişteki Pressan işçileri için dayanışma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Paris