İbrahim Kaypakkaya, Dörtler olarak anılan Ferhat Kuntay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner'in aralarında bulunduğu Mayıs ayı şehitleri anıldı.
Diyarbakır 78'liler Derneği, Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde insanlık dışı uygulamalara karşı başlattığı ölüm orucunda hayatını kaybeden Ali Çiçek'i mezarı başında andı.
Saygı duruşuyla başlayan anmada, Çiçek ve arkadaşlarıyla aynı cezaevinde kalan 78'liler Derneği Eşbaşkanı Hüseyin Barış konuştu. Barış, o dönem hapishanelerdeki baskı ortamına değinerek saldırıların bugün de devam ettiğini belirtti. MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmuz Karadağ ise söz alarak şunları ifade etti:
“Amed zindanı şehitleri, Kürt halkının özgürlüğü için zulüm duvarını yıktılar ve özgürlüğün önünü açtılar. Bizden istenen şey, onların mirasını sahip çıkmak ve onların isteklerini yerine getirmek. Onların hayalleri gerçekleşene kadar bu mücadele devam etmeli. Canımızda bir damla kan kalana kadar onların hayalleriyle devam edeceğiz.”
Anma, Çiçek’in mezarına karanfil konulması sonrası son buldu.
Ardından Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde anma gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde 18 Mayıs 1982'de Ferhat Kuntay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin, Necmi Öner’in insanlık dışı uygulamalara karşı özgürlük için bedenlerin ateşe verdikleri aktarılarak “Mazlum Doğan’la başlayan, ‘feda’ kültürünün ilk biçimlerini, geleceğin ateşin çocuklarına miras olarak bırakıyorlardı” denildi.
İbrahim Kaypakkaya’nın Diyarbakır Cezaevi’nde, Hâkî Karer’in ise Antep'te katledildiği güne dikkat çekilen açıklamada “Onların aziz hatırları önünde saygıyla sevgiyle eğiliyoruz” denildi.
Açıklama, katılımcıların kendileriyle birlikte getirdiği kırmızı gülleri, “Şehit namirin” sloganları eşliğinde hapishane duvarı üzerinden hapishane bahçesine atmasıyla son buldu.