Paris’te kitlesel Dünya Rojava Dayanışma Günü

Paris’te binlerce kişi Dünya Rojava Dayanışma Günü dolayısıyla miting ve yürüyüşe katıldı. Sarı Yelekliler de Kürt halkının Rojava direnişini selamladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Kasım 2019
  • 10:05

2 Kasım Dünya Rojava Dayanışma Günü’nde Paris’te binlerce kişinin katıldığı kitlesel bir eylemle Türk sermaye devletinin saldırıları lanetlenerek Rojava direnişi selamlandı, dayanışma sloganları haykırıldı.

Rojava’yı Savunma Platformu’nun çağrısı ile gerçekleşen eylem için saat 14.00’te Republique Meydanı’nda kitlenin toplanmasının ardından iki saatlik bir miting programı gerçekleştirildi. Kürtçe marşlar çalınarak Fransızca yapılan konuşmalarla Kürt halkının meşru mücadelesi vurgulandı. Sermaye devletinin saldırıları ile ilgili Rojava’dan bilgiler aktarılarak Ortaçağ kalıntısı barbar IŞİD çetelerini yenen Kürt halkının yalnız bırakılmaması gerektiğinin altı çizildi. Konuşmalar sık sık “Yaşasın Rojava direnişimiz!”, “Rojava direniş, direniş Rojava!” sloganlarıyla karşılandı.

Konuşmaların ardından Rojava’da ve Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında da kitle Chatelet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

“Katil Türk devleti Rojava’dan defol!”, “Kürdistan’da katliamı ve Türk işgalini durdurun”, “Rojava’ya enternasyonal statü!”, “Öcalan’a özgürlük!”, “Erdoğan Rojava mezarın olacak!” pankartları arkasında gerçekleşen yürüyüş boyunca saldırılara ve işgale yönelik öfkeli sloganlar haykırıldı, direniş de coşkulu sloganlarla selamlandı.

Katılımın büyük çoğunluğunu Kürt emekçi ve gençliğin oluşturduğu eylemde, Türkiyeli ilerici, devrimci örgütler ve Fransız sol parti ve sendikalar da flamalarıyla katıldı. BİR-KAR çalışanlarının flamalar ve “Kahrolsun sömürgecilik Kürt halkına özgürlük!” pankartıyla katıldığı eylemde TKİP taraftarları da parti bayraklarıyla yer aldı. Eylem kitlenin Chatelet Meydanı’na varmasının ardından Rojava’yı daha güçlü sahiplenme çağrılarıyla bitirildi.

Sarı yeleklilerin İtalya Meydanı’ndan başlayan 51. hafta eyleminin de Republique Meydanı’nda kesişmesiyle Sarı yelekliler Kürt halkının Rojava direnişini selamlayarak yürüyüşlerine devam etti.

Kızıl Bayrak / Paris