Bern ve Lorient’te Rojava’ya destek eylemleri

Rojava’da gerçekleşmekte olan işgal harekâtına karşı, dün İsviçre’nin başkenti Bern ve Fransa’nın Lorient kentinde eylemler gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Ekim 2019
  • 09:33

Bern

Onlarca yerel parti ve kuruluşun düzenlediği yürüyüşün duyurusu günler öncesinden yapıldı. Eyleme yazılı olarak da 36 parti, kurum ve kuruluş destek verdi.

Kitle saat 13.30’da alanda toplanmaya başladı. Saat 14.30’da katılım sağlayan yerel partiler ve Kürt hareketi adına konuşmalar yaptı. Söz alan konuşmacılar Türk sermaye devleti ve emperyalist ülkeleri teşhir etti ve Kürt halkına yönelik destek mesajları iletildi.

Saat 15.00 sıralarında kortej oluşturularak yürüyüş başladı. Kortejde yoğun olarak YPG, YPJ, Abdullah Öcalan, PKK ve Kürdistan bayrakları taşındı. Eyleme Partizan. MKP, SYKP, AHDK, KKP ve İHD İsviçre Temsilciliği katılım sağladı. Eylemin en görkemli korteji yerel anarşist hareketin katılımı oldu. Yürüyüş boyunca elde yapılmış meşaleler eşliğinde, coşkulu ve militan bir şekilde katılım sağlamış oldular.

Güzergâh boyunca Almanca, Fransızca ve Kürtçe konuşmalar gerçekleşti. Yürüyüş esnasında oturma eylemi gerçekleştirildi.

Yürüyüş esnasında “Türk ordusu Rojava’dan defol!”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!” ve “Bijî berxwedana Rojava!” sıklıkla atılan sloganlar oldu.

Yaklaşık 2500 kişinin katılım gösterdiği eylem, konuşmaların ardından son buldu.

Lorient

Rojava ile Savunma Platformu’nun çağrısı üzerine saat 13.30’da Lorient’in merkezinde toplanıldı ve şehrin işlek caddelerinde saat 16.00’ya kadar yüründü. “Katil Tayip Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Diktatör Erdoğan”, “Rojava’ya özgürlük”, “Öcalan’a özgürlük”, “Katil Türk devleti, Rojava’dan defol” sloganları yürüyüş boyunca atıldı ve ajitasyon konuşmaları yapıldı.

Kitle belediye binasının önünde yürüyüşü tamamladı. Oradan da Kürdistan ve Rojava’da şehit düsenler anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından, Kürtler ile dayanışma için kurumlar adına Fransızca ve Türkçe konuşmalar gerçekleşti. Fransızların da katılımı yoğun ve ilgili oldu.

Eylemde BİR-KAR adına Türkçe bildiri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / İsviçre-Fransa