Paris’te Rojava ile kitlesel dayanışma eylemi

Türk sermaye devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırısı Paris’te gerçekleşen miting ve yürüyüş ile protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Ekim 2019
  • 09:32

Rojava’ya yönelik işgal saldırısına karşı Fransa’da da kitleler dün sokaklara çıktı. Hafta arası gerçekleşen protesto eylemlerinin ardından dün Paris’te, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Kürdistan Ulusal Dayanışma Koordinasyonu’nun (CNSK) çağrısıyla “Rojava’yı savunalım” şiarlı gerçekleşen eyleme binlerce kişi katıldı.

Saat 14.00’te Republique meydanında kitlenin toplanmasıyla birlikte, alanda kurulan sahneden miting programına geçildi. Program, açılış konuşması ve “Rojava Direniş!”, “Direniş Rojava!” sloganları ile başladı. Yapılan konuşmada Türk sermaye devletinin saldırısı ve bölgedeki gelişmeler aktarıldı. Sermaye devletinin Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikaları doğrultusunda, barbar IŞİD çeteleri ile işbirliği içerisinde, AKP’nin dinci gerici şefi Erdoğan’ın Kürtlere yönelik etnik temizlik planının sürdüğü belirtildi. Rojava’ya yönelik saldırı tarihinin 9 Ekim uluslararası komplo tarihine denk gelmesinin tesadüf olmadığı açıklandı.

Mitingde ayrıca Fransız Komünist Partisi (PCF), Yeni Antikapitalist Parti (NPA), Yeşiller, Sosyalist Parti, France İnsoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) da yer aldı. Paris Belediye temsilcisinin yanı sıra orta sağ parti Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği’nden (UDİ) de temsilci katılarak Kürt halkıyla dayanışma konuşmaları yaptı. Konuşmalarda saldırıların ve işgal girişiminin durdurulması, PKK’nin terör listesinden çıkartılması, Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olunacağı ve olunması gerektiği belirtilerek Fransız hükümetine Türkiye’ye yönelik askeri, politik ve ekonomik yaptırımların uygulanması çağrıları yapıldı.

Miting programının ardından işgal girişimi ve saldırıları lanetleyen döviz ve pankartlar arkasında oluşturulan kortejlerle yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş boyunca ses araçlarından Kürtçe marşlar ve ezgiler çalınarak öfkeli sloganlar haykırıldı. “Türk devleti sivilleri katlediyor!”, “Katil Erdoğan!”, “Diktatör Erdoğan!”, “Faşist Erdoğan!”, “Yaşasın Rojava direnişi!”, “Şehit namırın!”, “YPG,YPJ”, “Kahrolsun Türkiye’deki faşist rejim!”, “Türk devleti Kürdistan’dan defol!”, “Türk devleti Rojava’dan defol!” sloganları haykırıldı, dövizler taşındı. Yürüyüş Chatelet Meydanı’na varılmasının ardından bitirildi.

Yüzün üzerinde aydın, sanatçı politikacı politik parti ve kurumların desteklediği eylemde katılımın büyük çoğunluğu Kürt emekçiler ve gençlerden oluştu. Türkiyeli ilerici, devrimci parti ve kurumların da katıldığı eyleme İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), flamaları ve “Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!” şiarlı pankartla katıldı. Eylemde ayrıca “Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük! Türk sermaye devletinin saldırganlığına karşı mücadeleye!” şiarlı, BİR-KAR imzalı Türkçe bildiriler dağıtıldı.

Ayrıca Marsilya, Lyon, Nantes, Strasbourg, Bordeaux, Grenoble, Tours, Poitiers ve Nimes kentlerinde de kitlesel dayanışma eylemleri düzenlendi.

Kızıl Bayrak / Paris