Paris’te polis şiddeti

Paris'te anti-faşist eyleme yasak gelirken çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Şubat 2021
  • 14:23

Fransa'da 'Generation İdantitaire (Kimlikçi Nesil) adıyla bilinen Irkçı-faşist paramiliter çeteler Paris’te sokağa çıktı. Bugüne kadar ilerici-devrimcilere, anti-faşistlere, yabancılara ve göçmenlere yönelik sayısız saldırı gerçekleştiren, göçmen geçişlerini engellemek için sınırlarda devriye atan bu örgütün yasaklanması gündeme gelince faşist çeteler sokaklara çıktı.

Çok sayıda anti-faşist yapı ile işçi sendikalarından SUD-Solidaire, 20 Şubat Cumartesi günü saat 14.00 de Denfert Rocherau'da faşist çeteye karşı eylem çağrısı yaptı. ''Generation İdentitaire ve her türden faşist yapılanmalara karşı anti-faşist müdahale'' şiarıyla çağrısı yapılan eylem Montparnasse 18 Haziran 1940 Meydanı'nda yapılacaktı. Başlamasına saatler kala sendika ve anti-faşist güçlerin eyleminin Paris valiliği tarafından yasaklandığı duyuruldu.

Yasaklanıp lağvedilen ırkçı-faşist örgütün eylemini yasaklamayarak ikiyüzlülüğünü gösteren sermaye devleti, paramiliter çetenin gövde gösterisinin sorunsuz gerçekleşmesi için bölgeyi abluka altına aldı. Faşistlere kalkan olan polis Anti-Fa'ların Monparnasse ve Denfert- Rocherau'ya ulaşmasına engel olmaya çalıştı. Polisin anti-faşistlere saldırması, bu çetelerin devlet eliyle desteklendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Saat 14.00’da anti-faşist eylem için Montparnasse'a gelen yüzlerce kişi metro çıkışlarında cadde üzerinde sokak girişlerinde yoğun polis ve jandarma ablukasıyla karşılaştı, üst ve çanta aramasından geçirildi. Sokaktan geçen herkes ‘potansiyel eylemci’ sayılarak polis tacizi ve baskısıyla kimlik kontrolünden geçirildi. Montparnasse Meydanı’nda kitlenin toplanmasına fırsat vermeden Sarı Yelekliler'in tanınmış simalarından Jerome Rodrigues polis saldırısıyla gözaltına alındı. Sokakları kuşatan yüzlerce polis ve jandarma, eyleme gelenleri küçük gruplara bölüp kimlik kontrolü yaptıktan sonra ‘yasak eylem düzenlemek’ veya ‘yasak eyleme katılmak’ gerekçesiyle tutanak tuttu. Eylemcileri ikişerli gruplara bölen kolluk kuvvetleri, kitleyi meydandan uzaklaştırıp metroya indirdi.

Zorbalıkta sınır tanımayan kolluk kuvvetleri, işledikleri suçu kayıt altına almak için fotoğraf ve video kayıtları yapan basın emekçilerini de taciz etti.  Aralarında Kızıl Bayrak muhabirinin de olduğu birçok basın emekçisine “basın kartının olup olmadığı, kim için çalıştığı, görüntülerin nerede yayınlanacağı, yüz görüntülerinin yayınlanmasının yasak olduğu” gibi sorularla baskı ve taciz uygulandı. Öyle ki, basın kartı olmayan basın emekçilerine bile “yasak gaz maskesi bulundurmak suç” denildi ve bu, gözaltı ve ceza gerekçesi sayıldı.

Polis korumasında gerçekleşen Generation İdantitaire'in düzenlediği eyleme iki bin ırkçı faşistin katıldığı açıklandı.

Kızıl Bayrak / Paris