Paris’ten Boğaziçi’ne destek

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri Avrupa'dan da destek buluyor, Paris'teki Türkiyeli öğrenciler de eylemli dayanışmasını gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 10 Ocak 2021
  • 10:15

Paris'teki başta Boğaziçililer olmak üzere Türkiyeli öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyıma karşı eylem düzenledi.

Sorbonne Üniversitesi önündeki eylem için öğrenciler dövizleriyle kendilerini ifade ettiler. Kelepçeli Boğaziçi Üniversitesi logosu olan “Kayyuma hayır, liberte pour les universites! (Üniversitelere özgürlük!)” pankartı açılan eylemde çok sayıda dövizle de kayyum dayatması teşhir edildi. “Master of Puppets” şarkısındaki Metallica imzasındaki gibi yazılmış “Free (Özgür) Boğaziçi” pankartına, Haziran Direnişi'ne gönderme yaparak yazılan “Her yer Boğaziçi Her yer direniş” pankartından “Çıplak arama işkencedir!” ve Kürtçe “Rejima qeyyumân dê bışkê! (Kayyum rejimi çökecek)” dövizleri taşındı.

Boğaziçi öğrencilerinin hazırladığı şarkılar ses sisteminden çalındı. Eylemde ilk olarak Boğaziçi öğrencileri tarafından hazırlanan açıklama Türkçe ve Fransızca okundu.

Boğaziçi'ndeki öğrencileri ve akademisyenleri desteklediklerini vurgulayan açıklamada şunlar ifade edildi:

Sadece Boğaziçi'nde değil ülkemizin tüm üniversiteleri demokratik ve özerk bir şekilde yönetilmelidir. Okulumuzun kapısına takılan kelepçeyi tüm üniversitelerimizin özerkliğine vurulmuş bir darbe olarak görüyor ve kabul etmiyoruz.

Ardından akademisyen Etienne Balibar'ın dayanışma mesajı aktarıldı. Balibar’ın mesajında ortak çalışma yaptığı Boğaziçili akademisyenler ve öğrencilerin yanında olduğunu ifade ederek herkesi selamladığı ifade edildi.

Eylem Paris'teki Barış Akademisyenlerinin konuşması ile devam etti. Eylem boyunca Türkçe ve Fransızca sloganlar sık sık atıldı. Çekilen halaylar ve Metallica'dan Master of Puppets şarkısının çalınmasıyla eylem bitirildi.

Başta Boğaziçi öğrencileri olmak üzere Türkiyeli ve Kürdistanlı öğrencilerin örgütlediği eyleme, Barış İçin Akademisyenler, Nogozon Derneği, ACTİT, Bir-Kar da katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Paris