Paris'te 25 Kasım eylemi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Paris'te kitlesel eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Kasım 2023
  • 10:15

Paris’te gerçekleşen 25 Kasım eyleminin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz…

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleşen eylemde ''Toplumsal cinsiyete, sosyal şiddete ve devlet şiddetine karşı sokağa'' çağrısı yapıldı.

On binlerce işçi emekçi ve gencin katıldığı eylem saat 14.00’da Nation Meydanı'nda başladı. ''Ulusal Kadın Cinayeti Aileleri Birliği''nin (L’Union Nationale des Familles de Féminicide),  "Katledilen kardeşlerimiz ve ailelerimiz, sizi asla unutmayacağız!'' pankartı açıldı. Öldürülen kadınların aileleri, ellerinde cinayete kurban giden yakınlarının portrelerini taşıdı. Republique Meydanı'na kadar süren yürüyüş boyunca kadın cinayetlerinde artışa dikkat çekildi.

Konuşmalarda Macron döneminde bugüne kadar 850 kadının öldürüldüğü belirtilerek, kadına yönelik şiddet baskı taciz tecavüzün arttığı, her gün 250 kadının 450 çocuğun tecavüz yada tecavüz girişimi yaşadığı yasaların ise kurbanlara inanmayarak taciz ve tecavüzcüleri koruduğu açıklandı. Yürüyüş boyunca sıklıkla Avrupa'da Asya'da, Latin Amerika'da Afrika'da Filistin'de Kürdistan'da dünyanın dört biryanında şiddete baskıya tacize tecavüze evde ve işyerinde sömürüye maruz kalan ve direnen kadınlarla dayanışma sloganları yükseltildi.

Yürüyüşe feminist kadın örgütlerin yanı sıra sendikalardan CGT, FSU, SUD-Solidare sendikaları ve Fransız Komünist Partisi, NPA- Yeni Anti Kapitalist Parti katıldı. İşçilerin Birliği  Halkların Kardeşliği Platformu BİR-KAR’ın da katıldığı eylemde ayrıca göçmen örgütlerinden İran'lı Latin Amerika kökenli örgütler, Afrikalı kağıtsız işçiler Filistin halkıyla dayanışma dernekleri, Paris Kürt Kültür Derneği, TİP-Türkiye İşçi Partisi, DİDİF, Sosyalist Kadınlar Birliği vardı.

CGT Sendikası Paris eylemine 80 bin işçi emekçi ve gencin katıldığını açıkladı. Ayrıca Nantes, Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Marseille, Lyon, Strasbourg gibi bir çok kentte kitlesel eylemler düzenlendi.

Paris eyleminde kendilerine ''Hamas mağduru kadınların sesleri'' diye tanıtan bir grup Siyonist, Nation Meydanı'nda yürüyüşe katılmak istedi. Gruba önce AntiFa'lar sonra da Filistin dayanışma kortejinden müdahale edilerek meydandan uzaklaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Paris