Paris’te katledilen kadınlar anıldı

Paris'te 11 yıl önce katledilen Kürt Kadın siyasetçiler için kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilerek adalet mücadelesi sürdürüldü.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ocak 2024
  • 14:30

CDK-F'nin çağrısıyla Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan için yürüyüş düzenlendi. 6 Ocak Cumartesi günü saat 11.00'de Gare du Nord önünde toplanıldı. Öğlen saatlerinde kortejlerin kurulmasıyla yürüyüş başladı. Binlerce kişi katledilenlerin fotoğrafı olan mor bayraklar taşıdı.

 

Eyleme MLKP ve BİR-KAR pankartlarıyla katıldı.  MLKP “Les assains sont l'etat turc, Nous demanderons des comptes !/ Katiller türk devletidir, hesabı biz soracağız !”, BİR-KAR ise “a bas colonialisme, la liberte de la peuple kurde !/Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!” pankartlarını açtılar. BİR-KAR yürüyüş boyunca Fransızca, Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı. “Katillerden hesabı işçiler soracak!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”,

“Bıji bratiya gelan/Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları sıklıkla atıldı.

Alana varıldığında Kürt hareketi adına konuşmalar gerçekleştirildi. KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, CDK-F Eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Şahin Polat, TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar konuştu. Kürt halkının mücadelesinin devam ettiğinden, bugün tüm Kürdistan coğrafyasındaki direnişten, geçen yıl Paris'teki 2. suikast saldırısından bahsedilen konuşmalarda mücadelenin sürdürüldüğü vurgulandı.

Paris katliamlarında şehit düşen Sakine Cansız, Fidan Doğan Leyla Şaylemez, Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın aileleri adına konuşan İbrahim Bilen ise şunları ifade etti:

Tüm şehitlerimiz önünde saygıyla eğiliyoruz. Eğer bugün kendi dilimizi özgürce konuşabiliyorsak şehitlerimizin, Önder Apo’nun, savaş cephesinde direnenler sayesindedir. Bu dava uğruna mücadele edenlerin sayesinde buradayız. Şehitlerinize sahip çıkın Önderliğimiz sayesinde buradayız. Geri adım atmayacağız. Varız var olacağız. Zindanlardan, kimyasal silahlardan daha büyüğüz. Bijî Serok Apo, Jin Jiyan Azadî

Eyleme yerli örgütlerden de ortalama bir katılım vardı. UCL ve CNT daha kitlesel kortejlerini oluşturmuş olsa da Fransa solunun bir dizi yapısı özellikle seçilmiş senatör ya da vekilleri ile eylemdeydi. Paris 10. bölge belediye başkanı da eyleme katılıp konuşanlar arasındaydı. Ayrıca

Coordination Nationale Solidarité Kurdistan (CNSK) eşbaşkanı Pascal Torre,France Insoumise (Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi)nden Mathilde Panot, Parti Gauce (Sol parti) Ulusal koordinatörü Jean Christophe Sellin Nouvelle Parti Anti-Kapitalist (Yeni Antikapitalist Parti) sözcüsü Oliver Besancenot, KJK Koordinasyonu mesajının okundu, CGT sendikasından Denis Gravouil konuştu.

Union Communiste Libertarie (Özgürlükçü Komünist Birlik-UCL) adına Lila Ayahalaa konuştu. CGT ve UCL konuşmalarında Fransa devletinin tutumu öne çıkarılarak devlet sırrı kararının kaldırılmasını ve dosyalara terör mahkemelerinin bakması talebini işlediler.

Eylem konuşmaların ardından diğer ülkelerden gelenlerin otobüslerinin kalkmasıyla dağıldı.

Kızıl Bayrak / Paris