Bursa'da 25 Kasım eylemi

25 Kasım’da Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda toplanan kadınlar, Kent Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2023
  • 20:52

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda toplanan kadınlar, Kent Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler.

Eylemde "Kadın dayanışması sınır tanımaz, Savaşa, şiddete, Yoksulluğa karşı sokaktayız" pankartı açılırken, kadınların taleplerini içeren dövizler taşındı. Kent Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında 25 Kasım gününün aynı zamanda barış, adalet ve demokrasi için de bir mücadele günü olarak görüldüğü ifade edildi. Açıklamada kadına yönelik şiddete dair şunlar söylendi:

"Bu şiddetin kaynağı, kapitalist sistemin bize dayattığı cinsiyet rolleri ve ataerkil zihniyettir. Bu sistem, bizi ikinci sınıf insan olarak görmekte, bizi ev içi emeğe mahkum etmekte, bizi eğitimden, sağlıktan, istihdamdan ve siyasetten uzaklaştırmaktadır. Bu sistem, bizi bedenlerimiz üzerinde söz hakkımız olmayan nesneler olarak görmekte, bizi taciz etmekte, tecavüz etmekte, öldürmektedir.“

Açıklamada yoksullaştırma politikaları teşhir edildi, aynı zamanda üniversiteli genç kadınların sorunlarına değinildi. Zeren Ertaş da unutulmadı. Açıklamanın devamında savaş politikaları da teşhir edilirken şunlar söylendi:

“Filistin ve Rojava’daki işgal ve savaş politikaları ile kadın düşmanı saldırılar devam etmekte. Emperyalistlerin çıkar kavgalarının hiç bitmediği Ortadoğu’da Rojava’da yaşatılanlarla Filistin'de yaşatılanlar aynı işgalci zihniyetin ürünüdür. İsrail ile yapılan tüm ikili anlaşmalar iptal edilmeli, ABD ve NATO üstleri derhal kapatılmalı, İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmeli, Rojava dahil olmak üzere sınır ötesi operasyonlara son verilmeli.”

Açıklama, iktidarın uyguladığı politikalara ve gerici saldırılara karşı mücadeleden vazgeçilmeyeceği vurgusuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Bursa