Paris Komünü eylemi

Yaşasın Komün 1871 Kolektifi’nin (Collectif Vive la Commune 1871) Paris Komünü’ne yönelik eylem ve etkinlikleri gerçekleştirildi. Kolektif, Komün’ün son günleri ve “kanlı hafta” olarak anılan anma eyleminde de yerini aldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 30 Mayıs 2021
  • 10:15

Yaşasın Komün 1871 Kolektifi’nin (Collectif Vive la Commune 1871) Paris Komünü’ne yönelik eylem ve etkinlikleri gerçekleştirildi. Kolektif, Komün’ün son günleri ve “kanlı hafta” olarak anılan anma eyleminde de yerini aldı.

29 Mayıs Cumartesi günü, sabah saatlerinde 89 ayrı kurum, örgüt, sendika ve partinin kurduğu stantlarla Paris’in merkezinde bulunan République Meydanı Komün havasına estirildi. Meydanda konuşmalar, müzikler, tiyatrolar ve farklı etkinlikler gerçekleştirildi.

Meydanda yapılan etkinliklerin ardından République Meydanı’ndan komünarlar duvarının bulunduğu Père la Chaise mezarına yüründü. Duvar başında konuşmalar, müzikler eşliğinde çelenk ve karanfiller bırakıldı.

République Meydanı: "Vive la commune!"

Meydanda Yaşasın Komün 1871 Kolektifiyle İCOR Arkadaşlarının (Devrimci örgütlerin uluslararası koordinasyonu) bulunduğu farklı siyasetler yan yana iki stant açarak yer aldı. Stantlarda Kolektifin Fransızca ve Türkçe deklarasyonun dağıtımı dışında, tüm siyasetler kendi broşür, kitap, program ve bildirilerini dağıttı. Saat 12.30’da müzik programıyla başlayarak, konuşmalara geçildi. Konuşmacılar arasında İCOR, Peru Dayanışma Komitesi (CSP), Türkiyeli Göçmen Emekçi Kültür Derneği (ACTİT), Marksist-Leninist Proleter Birliği (UPML), Courage Kadın Hareketi, Rebel gençliği, Komünist Birliği (UC), Koreli bir hareket ve Bir-Kar söz aldı.

Konuşmalarda Komün’deki enternasyonalist birliğin ve yansımaların ne kadar etkin olduğu, Komünün ruhunun halen yaşadığı ve yaşatılmaya çalışıldığı, kadınların Komün içerisinde çok önemli bir yerde durduğu, Komün’ün Ekim Devrimi başta olmak üzere birçok devrime esin kaynağı ve ders olduğu ve bir parti yoksunluğundan kaynaklı düşmana karşı yenik düşüp, son bulduğu vurgulandı. Bir-Kar adına yapılan konuşmada şunlar ifade edildi:

“Dün Komünde açlık, yoksulluk ve acılar yaşanıyorken, bugün işçi sınıfına yönelik ciddi sosyal saldırılar gerçekleşerek, yoksulluk, açlık ve geleceksizlik derinleşmekte. Kapitalizmi alaşağı etmek için örgütlenelim ve sosyalist toplumsal devrime hazırlanalım. Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm!”

Yürüyüş esnasında “Sosyalist devrimi hazırlayalım” şiarlı kolektifin pankartı önde, gerisinde “Yaşasın Komün” İCOR pankartıyla içerisinde yer alan MLKP ve Partizan, Türkiyeli örgütler flama ve pankartlarıyla katıldı. Yürüyüş esnasında “Yaşasın Komün, Yaşasın Komünizm!”, “Yaşasın Uluslararası hakların kardeşliği!”, “Yaşasın Komün!” “A Anti Antikapitalista” ve “One solution Revolution” sloganları sıklıkla atıldı.

Père la Chaise mezarına yürüyüş

Duvar başına gelindiğinde İCOR’un hazırladığı bir metin Kolektif adına okundu ve hep birlikte gitar eşliğinde, Almanca, Fransızca ve Türkçe Enternasyonal Marşı söylendi.

150 sene önce tarihte ilk defa işçi sınıfı ve onun yanında saf tutan küçük-burjuvazi, acıların, yoksulluğun, yıkımın ve işsizliğin getirdiği öfkeyle birlikte toprak, sahiplerine ve kapitalistlere ve onların Thiers hükümetine karşı kendiliğinden bir devrimle iktidarı ele geçirdiler. 72 iki gün boyunca Paris’i ele geçirerek, ilk işçi iktidarı olma önceliğine ve işçilere politikalarını gerçekleştirmeye çalışarak, sosyalist bir iktidarın ilk adımları atmış olundu. Fakat bugünkü eylemin örgütleyicileri ne çağrı metinlerinde, ne de alanda devrim ve sosyalizm kelimesini kullanmadılar. 

***

Aynı zamanda anti-komün eylemi de vardı. Gerici-faşist yapıların organize ettiği eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. Faşist eylemciler Ménilmontant caddesi üzerindeyken Anti-Fa’lar müdahalesiyle arbede yaşandı. Anti-Komüncülerden birkaçı yaralandıktan sonra, ancak polisin gelmesiyle eylemlerini sürdürebildiler. Yürüyüşleri Ménilmontant’de bulunan Notre-Dame-de-la-Croix Katolik kilisesi önünde son buldu.

 

Kızıl Bayrak / Paris