Hamburg'da Paris Komünü etkinliği

Paris Komünü'nün 150. yılında KPD-Wideraufbau gurubu tarafından Hamburg'da bir anma etkinliği düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 05 Mart 2021
  • 13:45

BİR-KAR olarak katılarak destek verdiğimiz anma etkinliği için değişik illerden gelen yaklaşık olarak 50 kişilik bir gurup, 3 Mart saat 10:00’da Hochmanplatz’da toplandı. Toplanma alanına parti bayrakları ve Paris Komünü’nün yaşadığını simgeleyen pankartlar asıldı. Müzik gurubunun çaldığı Enternasyonal marşı eşliğinde, 1871 yılında yaşamını yitirmiş Paris komünarları anısına üç dakikalık bir sayı duruşu yapıldı. Ardından üçerli kortejler oluşturarak yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında en önde “150. Yılında Paris Komünü Yaşıyor” pankartı yer aldı. Yürüyüş boyunca Enternasyonal, 1 Mayıs Marşı ve Zülfü Livaneli’nin Merhaba parçası çalındı ve “Paris komünü yaşıyor” sloganları atıldı.

Yaklaşık olarak bir km yüründükten sonra Asklepios Hastanesinin önüne gelindi. Aklepios hastanesinin önünde kısa bir miting yapıldı. Miting sırasında yapılan konuşmada korana salgının ağır yaşandığı koşullardan geçildiği, yoğun bakımlarda yüzlerce insanın yattığı, bu insanların birçoğunun öldüğü, gerçek ölüm sayılarının kamuoyu ile paylaşılmadığı belirtildi. Hastane yönetiminin yalan ve doğru olmayan haberleri paylaştığı söylendi. Hastanenin 2019’da yılık cirosunun 3,5 milyar euroyu bulduğuna, 2015 ile 2019 arasındaki kârının ise 195 milyon euro olduğuna işaret edildi. Yılık kâr oranları bu kadar yüksek olmasına rağmen hastanede çalışan işçilerin işlerine sık sık son verildiğine ve hala çalışanların üstünde yoğun baskı uygulandığına vurgu yapıldı.

Ara miting sonrasında müzik eşliğinde tekrar yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün ikinci durağı Hamburg DGB sendikasının önü oldu. Burada sendika binasının üstüne August Bebel’in söylemiş olduğu “Bu sistem için ne bir insan ne de bir kuruş” yazılı pankartı asıldı. Pankartın asılmasından sonra bir konuşma yapıldı. Kısaca Augugs Bebel'den söz edilen konuşmanın devamında, bugün kapitalizmi korumak isteyen güçlerin sendikaların yönetiminde yer aldıkları, bunların aynı zamanda fabrikaların sosyal ortaklığını birlikte yaparak, kapitalist devletin kontrolünde hareket ettikleri söylendi.

Yapılan konuşmalardan sonra Oster Stasse’de işçi konutları ziyaret edildi. Burada 1 Mayıs Marşı çalınarak işçilere propaganda yapıldı. İşçi konutlarının etrafı dolaşıldıktan sonra DKP kurucularında Ernest Thelmann’ın yaşamış olduğu ev ziyaret edildi. Ernest Thelmann Evi önünde Thelman’ın anısına üç dakikalık bir saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşmasından sonra konuşma yapıldı. Konuşmada 23 Ekim 1923’teki Hamburg ayaklanmasına dair bilgiler verildi. Hamburg ayaklanmasında işçilerin burjuvaziyi uçurumun eşiğine getirdikleri, fakat harekete önderlik edecek Marksist bir partinin olmamasından kaynaklı, hareketin başarıya ulaşamadığı dile getirildi. Son olarak da Hamburg ayaklanması içinde bulunan KPD’nin unutulmayan başkanı Ernest Thelmann’ın 12 yıl tecritte kaldıktan sonra, 18 Ağustos 1944 yılında faşistler tarafından katledildiği hatırlatıldı.

Hamburg BİR-KAR