Pandemi askeri harcamaları etkilemedi...

Savaş harcamaları arttı

Milyonlarca işçi-emekçiyi salgın ve açlık ikilemine sürükleyen kapitalizmin çarkları, silahlanma ve savaş alanında sorunsuzca dönmeye devam etti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Nisan 2021
  • 23:01

Pandemi şu ana kadar üç milyonu aşkın insanın hayatına mal oldu. Hükümetler gerekli önlemleri almayarak bu ölümlerin birebir sorumluluğunu taşıyor. Milyarlarca işçi-emekçinin yaşamını hiçe sayarak sermaye düzeninin çarklarını döndüren kapitalist devletler, hegemonya mücadelesinde de elini güçlü tutmayı fazlasıyla önemsiyor. Bundan kaynaklı toplum için ayrılması gereken kaynakları silahlanmaya ayırıyorlar. 

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından açıklanan 2020 yılı raporuna göre, koronavirüs krizine rağmen askeri harcamalar dünya çapında artış gösterdi. DW Türkçe’nin aktardığı SIPRI verilerine göre, 2020 yılında dünya genelinde askeri harcamalar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,6 artarak 1,98 trilyon dolara ulaştı. Bunun, 1988’den beri kaydedilen en yüksek seviye olduğu belirtildi.

Türkiye’nin de aralarında 11 Ortadoğu ülkesinde 2020 yılındaki askeri harcamaların toplam miktarı ise 143 milyar dolar oldu.

Raporda, Ortadoğu’da bulunan dört ülkenin askeri harcamalarını arttırdığı belirtildi. Buna göre, Mısır askeri harcamalarını yüzde 7,3; İsrail yüzde 2,7; Ürdün yüzde 2,5 ve Umman yüzde 1,7 artırdı.

SIPRI raporuna göre, dünyada en fazla askeri harcama yapan ilk beş ülke ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve İngiltere oldu. 

Bu ülkelerin toplam askeri harcamaları, dünya genelinin yüzde 62’sini oluşturuyor. Rapora göre, ABD’nin askeri harcamalarının son üç yıldaki artış eğilimi 2020’de de sürdü. ABD’nin 2020’de askeri harcamalara ayırdığı kaynak 2019’a kıyasla yüzde 4,4 artarak, 778 milyar dolara ulaştı. ABD’nin bu yıllık savaş harcaması, 717 milyar dolar büyüklüğündeki Türkiye ekonomisini aşıyor. Bu ayrıca, dünya genelindeki askeri harcamaların yüzde 39’una denk düşüyor.

SIPRI yetkilisi Alexandra Marksteiner, ABD’nin askeri harcamalarında son yıllarda kaydedilen artışı ”Araştırma ve geliştirmeye yapılan büyük yatırımlar ile nükleer silah depolarının modernizasyonu ve geniş kapsamlı silah tedariki gibi uzun vadeli çok sayıda projeyle bağlantılı” diye yorumladı.

SIPRI raporuna göre, dünyada en fazla askeri harcama yapan ikinci ülke olan Çin’in ise 2020’deki harcamalarının 252 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Raporda, bir önceki yıla göre askeri harcamalarını yüzde 1,9 artıran Çin’in 2011’den 2020’ye kadar olan dönemde bu alandaki harcamalarını yüzde 76 artırdığı ifade edildi. Raporda, Çin’in askeri harcamalarının kesintisiz olarak 26 yıldır arttığı kaydedildi.

SIPRI raporunda, bir önceki yıla göre askeri harcamalarını yüzde 5,2 artıran Almanya ise 52,8 milyar dolar ile 7. sırada yer alıyor. Raporu değerlendiren SIPRI yetkilisi Diego Lopes da Silva şunu ifade etti:

“Pandeminin küresel çapta 2020 yılındaki askeri harcamalarda önemli bir etkisinin olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Kapitalizmin silahlanma, militarizm ve savaş çarklarının pandemiden etkilenmemesi, milyarlarca işçi ve emekçiyi salgın-açlık ikilemine sürükleyen kapitalizmin esas virüs olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.