NATO şefinden Rusya’ya görüşme çağrısı

NATO-Rusya Konseyi, “Moskova'yı transatlantik askeri ittifakın çalışmalarına yakından dahil etmek ve eski muhalifler arasında güven inşa etmek” için 2002 yılında kuruldu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Haziran 2021
  • 07:15

Emperyalist savaş aygıtı NATO’nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinden bir hafta önce Rusya'yı görüşmeye çağırdı. Die Welt gazetesine demeç veren Stoltenberg, “Rusya'yı mümkün olan en kısa sürede NATO-Rusya Konseyi toplantısına katılmaya davet etmek istiyorum” dedi. NATO ve Rusya'nın ortak çıkarına ilişkin tartışılacak çok şey olduğunu söyledi.

NATO ile Rusya ilişkilerinin Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en düşük noktada olduğunu söyleyen Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi'nin 19 aydır toplanmadığına dikkat çekti. Diyalog, gerilimleri ele almanın en iyi yoludur dedi ve NATO-Rusya Konseyi'nin bunun için uygun bir format olduğunu savundu. NATO şefi toplanmanın “yanlış anlaşılmaların, gerilimin, hava ve denizde olası kasıtsız kazaların önlemesi ve karşı tarafın askeri faaliyetlerine ilişkin yeterli şeffaflığın sağlanması için” önemli olduğunu söyledi.

Stoltenberg, NATO'nun Rus hükümetini bir yılı aşkın süre önce toplantıya davet ettiğini, ancak olumlu bir yanıt alamadığını söyledi ve “Top artık Rusya’da” dedi. Ancak NATO’nun Rusya’yı kuşatmak için çevirdiği tehlikeli / kirli dolaplardan söz etmedi.

NATO-Rusya Konseyi'nin düzensiz toplantıları

NATO-Rusya Konseyi, “Moskova'yı transatlantik askeri ittifakın çalışmalarına yakından dahil etmek ve eski muhalifler arasında güven inşa etmek” için 2002 yılında kuruldu. Büyükelçi düzeyinde, NATO-Rusya Konseyi'nin ayda bir kez toplanması gerekiyor. Ancak NATO'nun başını çeken ABD ve AB devletlerinin Ukrayna'ya müdahale etmeleri üzerine yaşanan gerilim nedeniyle, diyalog Haziran 2014-Nisan 2016 arasında tamamen askıya alındı. Sonrasında ise toplantılar düzensiz şekilde devam etti.  

NATO-Rusya Konseyi'ndeki müzakereleri sürdürme girişimleri son zamanlarda birkaç kez başarısız olmuştu. Bunun bir nedeni, Rusya'nın artık Ukrayna ihtilafı hakkında söz konusu platformda konuşmak istememesidir. Özellikle Doğu NATO ülkeleri bunu yeni müzakereler için bir koşul olarak kabul etmek istemiyor.

NATO-Rusya Konseyi'ne 30 üye ülkenin ve Rusya'nın büyükelçilerinin yanı sıra dışişleri ve savunma bakanları da katılabiliyor.

Bu arada Stoltenberg, Pazartesi günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Görüşmenin esas gündeminin, Biden'ın başkan olarak yapacağı ilk yurtdışı gezisinde katılacağı Brüksel'deki NATO zirvesiyle ilgili olduğu belirtildi.