Savaş karşıtı eylemler devam ediyor

Siyonistlerin Gazze’ye dönük saldırılarında geçici ateşkese gidilmesine rağmen, İsrail’in işlediği savaş suçlarına karşı tepkiler devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 29 Kasım 2023
  • 21:00

Filistin direniş hareketi ile işgalci İsrail arasında varılan anlaşma gereği önce dört günlük ateşkes uygulandı. Esirlerin takası ve Gazze’ye insani yardım girişinin sağlanması için yapılan ateşkes iki gün daha uzatıldı. Ateşkesin tekrar uzatılması ihtimali olsa da Tel Aviv’deki siyonist savaş çetesi bombardımanların devam edeceğine dair açıklamalar yapıyor.

Geçici ateşkese gidilmesine rağmen İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına karşı tepkiler devam ediyor. Savaş histerisinin toplum kesimlerinin çoğuna sirayet ettiği İsrail’de de savaş karşıtı eylem yapıldı. Savaş karşıtı eylemlerin yaygınlığı, uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları gündemde olan siyonist şeflerin açmazlarını derinleştiriyor.   

7 Ekim'den sonra İsrail'de savaş karşıtı gösteri

İsrail’in Gazze'ye saldırısından sonra Tel Aviv'de ilk savaş karşıtı gösteri düzenlendi. Siyonist rejim 7 Ekim'den bu yana Gazze’deki savaşa, Batı Şeria’daki asker/yerleşimci terörüne ve ülkede giderek artan faşist politikalara karşı yapılacak bütün eylem ve protestoları yasaklamıştı. 

Hadash'ın (Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe) Tel Aviv'de savaşa karşı ve esir değişimi lehine gösteri yapma başvuruları önce polis tarafından reddedildi. Bunun yerine kapalı salon toplantısı yapılması önerildi. Hadash'ın ısrarlı çabaları sonunda gösterinin Tel Aviv ile Yafa arasındaki bir parkta yapılması, katılımcı sayısının 700 ile sınırlandırılması koşuluyla kabul edildi. Polis tarafından kordon altına alınan parka göstericiler polis kontrolünden geçerek girebildiler.

Parkın çevresi polisin parmaklıklı barikatları ile çevrildi. Herhangi bir açıklıktan yararlanarak parka gitmeye çalışan herkes polis tarafından alındı. Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen göstericiler üzerinde "Katliam katliamları haklı çıkarmaz", "Siyasi çözüm", "Bibi hapse atılmalı", "Apartheid'e hayır", "Bomba değil gıda" ve "Mahkumları geri verin, intikamı durdurun" yazılı pankart ve dövizler açıldı.

Ottawa’da 50 bin kişi acil ateşkes çağrısında bulundu

25 Kasım Cumartesi günü 50 binden fazla savaş karşıtı Kanada'nın başkenti Ottawa’da Parlamento binası önünde bir gösteri düzenledi. Eylemde, Justin Trudeau başkanlığındaki hükümetten Gazze savaşında derhal ateşkes ilan edilmesi için girişim başlatması talep edildi.

Bu büyük gösteriyi düzenleyenler arasında Filistin Gençlik Hareketi (PYM) ile Yahudiler Soykırıma Hayır Diyor örgüt ve inisiyatiflerinin de bulunması eylemi ayrıca anlamlı kılıyor.

On binlerin katıldığı eylem, savaşın başlamasından bu yana Kanada'da düzenlenen en büyük Filistin yanlısı gösteri oldu. Hafta sonu Kanada’nın Vancouver, Edmonton, Calgary gibi kentlerinde de gösteriler düzenlenmişti.

5 milletvekili ve oyuncu Cynthia Nixon Beyaz saray önünde açlık grevinde

Amerika’da Başkan Joe Biden’ın Gazze’de soykırım yapan İsrail’e tam destek veren politikalarına karşı protestolar devam ediyor. Son olarak Gazze savaşında kalıcı ateşkes talebiyle pazartesi günü eyleme geçen beş solcu milletvekili, Beyaz Saray önünde açlık grevine başladı. Milletvekillerine „Sex and the City“ filminin tanınmış oyuncusu aktris Cynthia Nixon’da destek veriyor.

İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarına tepki gösteren Nixon, yaptığı konuşmada kendini şöyle tanıttı:

"Burada büyükanne ve büyükbabaları Holokost'tan sağ kurtulan Yahudi çocukların annesi olarak duruyorum."

Nixon konuşmasında İsrail'in Gazze'deki kara saldırısının 13 binden fazla Filistinlinin yaşamına mal olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Yedi hafta içinde İsrail, dar bir arazi şeridinde ABD'nin 20 yılda Afganistan'ın tamamında öldürdüğünden daha fazla sivili öldürdü. Artık insanların bunun savaşın normal bedeli olduğunu söylediğini duyamıyorum.”

Protesto için bilinçli olarak Beyaz Saray'ın önündeki yer seçildi. Eylem alanına, "Biden, Gazze'nin aç kalmasına izin veriyorsun!" yazan bir poster asıldı

Beş gün sürecek açlık grevine Nixon sembolik olarak bir günlüğüne katılıyor.

Biden’in partisinde gençlerin yüzde 70’i savaşa karşı

Bu arada siyonist rejimin işlediği savaş suçlarına ortak olan Joe Biden’ın partisinin sol kanadından Gazze'deki savaşı sona erdirmesi yönünde giderek artan bir baskı altında olduğu bildiriliyor. ABD basınında yer alan haberlere göre özellikle göçmen kökenli genç seçmenler başından beri açıkça İsrail'in yanında yer alan Biden’e kitleler halinde sırt çeviriyor. Yapılan anketlerden çıkan sonuçlar da bunu teyit ediyor. Anketlere göre Demokrat seçmenlerin yüzde 40'ından fazlası Biden'ın İsrail’e destek veren tutumunu onaylamıyor. NBC anketine göre bu oran 18-34 yaş grubundaki gençler arasında yüzde 70'e kadar çıkıyor.