Kolombiya’da Ulusal Grev kararı

Kolombiya’da sosyal yıkım saldırılarına karşı eylemler 13. gününde devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Mayıs 2021
  • 13:55

Kolombiya’da vergi soygununa karşı başlayan ve hükümete geri adım attıran eylemler sürüyor. Tüm neoliberal saldırıların son bulması için polis terörüne rağmen kitleler sokakları terk etmiyor.

Koronavirüs salgınıyla derinleşen yoksulluğa karşı sokakları terk etmeyen Kolombiyalılar eylemlerin 13. gününde bir toplantı gerçekleştirdi. Sağcı hükümet yetkilileri eylemcilere “Vandal” ve “terörist” diyerek saldırılarını sürdürüyor. Kolombiya’da gazeteci Sergio Olmos Cali’de bulunan Universidad Del Valle eylemciler tarafından işgal edildiği görüntülerini paylaştı. Direniş alanında müzik, tiyatro gibi sanatsal etkinlikler sergilenirken, komün mutfak kuruldu.

Ulusal grev çağrısı

Kolombiya'da eylemler sürerken Devlet Başkanı Ivan Duque ile görüşen Ulusal Grev Komitesi, fikir birliği sağlanamaması üzerine yarın ulusal grev kararı aldı. Komite, tüm sektörleri greve çıkmaya çağırdı.

Eylemlerin sona erdireceğini belirten Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ulusal diyalog kapsamında Pazartesi günü Ulusal Grev Komitesi ile görüştü. Görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Diğer yandan eylemlere dair konuşan siyasi analist Sergio Guzman, hükümetin karşılaşacağı en önemli sorunlardan birinin vatandaşların güven eksikliği olduğunu belirti. Guzman şunları ifade etti:

Bu, yalnızca hükümete karşı çıkabilecek topluluklarla geniş diyaloglar kurma konusundaki geçmiş başarısızlıklarından değil, şu ana kadar diyalog sonucu ortaya çıkan hiç bir şeyi fiili olarak uygulamamış olmasından da kaynaklanıyor.”

Diğer yandan yarın için bir ulusal grev daha yapmayı planlanıyor. Ulusal Grev Komitesi, tüm sektörleri yarın yapacakları ulusal greve katılma çağrısı yaptı. Uluslararası Kriz Grubu analisti Elizabeth Dickinson, grev kararının çözümden çok uzak olunduğunu gösterdiğini ve halkın talepleri konusunda diyalogdan çok uzak olunduğunun altını çizdi.