Kolombiya'da yükselen sınıf ve kitle hareketi Kolombiya hükümetini, maaşların vergilendirildiği eşiği düşüren, ürün satışları gibi birçok vergi muafiyetini azaltan veya ortadan kaldırmayı amaçlayan "vergi reform yasasını" geri çekmek zorunda bıraktı.
Sendikalar, uygulanmak istenen vergi reform planının işçilere yönelik ekonomik bir saldırı, zenginlere yönelik ise teşvik içerdiğini belirtiyorlar.
28 Nisan'da başlayan protestolara ülkenin en büyük sendika merkezleri olan CTC, CUT ve CGT önderlik ediyor. Hala süren kitlesel protestolarda gelir, emekli maaşları ve sağlık sistemine yönelik iyileştirmelerle birlikte Covid-19'un daha iyi yönetilmesi talepleri yükseltiliyor.
Özellikle 1 Mayıs'ta yoğun bir şekilde uygulanan polis şiddeti, 500 kişinin bu gösterilerde tutuklanması, ayrıca polisin gözaltındaki kadınlara yönelik cinsel istimar saldırısında bulunması hareketin daha da ivmelenmesine yol açtı.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Iván Duque, 2 Mayıs'ta, planlanan vergi reformunun mali istikrar için gerekli olduğuna dair görüşlerinde ısrar etse de reform planını rafa kaldırmak zorunda kaldı.
ICM'ye bağlı Kolombiya İnşaat ve Ağaç İşçileri Sendikası (INTERGREMIAL), Medellín, Cartagena, Bogotá, Cali, Cúcuta, Barranquilla ve Santa Marta'daki protestolara katıldı ve bu saldırı paketinin kaldırılmasının "büyük bir zafer" olduğunu duyurdu.
INTERGREMIAL Genel Koordinatörü José López Posada, hükümetin kanunu kendi başına geri çekmediğini, devletin reform planını işçilerin sokaklarda devirdiğini açıkladı.
Ayrıca, INTERGREMIAL Genel Koordinatör Yardımcısı Manuel Fernández, hükümetin, halkın sokaklarda ortaya koyduğu diğer talepleri karşılamaya yanaşmadığı için protestoların devam edeceğini ilan etti. Hükümetin sağlık sisteminde iyileştirme yapılması, emekli maaşlarının yükseltilmesi ve Covid-19'un daha iyi yönetilmesi üzerinden ileri sürülen talepleri yerine getirmediğini, bu nedenle grev ve eylemlerin süreceğini söyledi. Hükümete, sendika liderlerine ve toplumsal hareketlere yönelik baskı ve katliamları durdurma çağrısı yaptı.