Kolombiya’da anlaşma yok, mücadele devam ediyor

Kolombiya’da Ulusal Grev Komitesi’nin Duque hükümetiyle yaptığı görüşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından mücadele devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Mayıs 2021
  • 19:34

Kolombiya’da sağcı Iván Duque hükümeti ile Ulusal Grev Komitesi (Comité Nacional de Paro, CNP) üyeleri arasında gerçekleşen ilk toplantıda herhangi bir anlaşma sağlanamadı.

Grev Komitesinin temsilcileri Pazartesi günü Bogota’nın merkezindeki Başkanlık Sarayı’nda üç saat boyunca hükümetle görüştü. Amaç, ortak çözümler ve ulusal krizden bir çıkış yolu bulmaktı. Amerika21 sitesinde yer alan haberde, toplantıya Kolombiya’daki Birleşmiş Milletler temsilcisi Carlos Ruiz, Katolik Kilisesi’nden Monsenyör Hector Fabio Henao ve Duque Hükümeti Barış Yüksek Komiseri Miguel Ceballos da katıldı.

Kolombiya iki haftadır olağanüstü bir süreçten geçiyor. Neoliberal reformlara karşı 28 Nisan 2021’de “Yaşam, barış, demokrasi için, Duque’nin yeni dolandırıcılık paketine ve vergi reformuna karşı” sloganı altında, cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen vergi reformuna karşı ülkenin dört bir yanında işçi ve emekçiler, tarım emekçileri, yerli halk ve gençlik sokağa çıktı. Vergi yasasını barışçıl bir şekilde protesto etmek için sokağa çıkan kitleler Duque yönetiminin azgınca saldırısıyla karşılaştı.

Gelinen yerde sivil toplum örgütü Temblores ve Kalkınma ve Barış Enstitüsü (Indepaz) 47 ölüm, on iki cinsel şiddet kurbanı, gözünden yara alan 28 kişi, 548 kayıp ve 1.956 polis şiddeti vakası kaydetti.

Ama ne hükümetin vergi reformunu geriye çekmesi, ne maliye bakanının istifası ne de devletin kolluk ve paramiliter güçleri eliyle uyguladığı baskı ve şiddet kitlelerin rejime karşı büyüyen öfkesini durdurabildi. Sonunda hükümet grev komitesi ile Pazartesi günü masaya oturmak zorunda kaldı

Görüşmeden önce Duque, Twitter hesabında “ülkenin iyiliği için anlaşmalar ve çözümler şekillendirmek istediğini” iddia etmişti. Toplantıdan sonra açıklama yapan grev komitesi, cumhurbaşkanının ülkenin askerileştirilmesine son vermekle ilgilenmediğini, hatta Duque’nin halkı ulusal greve götüren nedenlerle de ilgilenmediğini söyledi.

Komite sözcüsü Francisco Maltés, meşru protesto hakkını kullanan kişilere yönelik hükümet ve özel kolluk güçlerinin şiddetinin ve katliamlarının durdurulması çağrısında bulunduklarını ifade etti.

Toplantıya katılan öğrenci örgütleri sözcüsü Jennifer Pedraza, mevcut protestoları 2019’daki protesto dalgasıyla karşılaştırdı. O tarihte de polis şiddeti nedeniyle çok sayıda protestocunun öldürüldüğüne vurgu yapan Pedraza, cumhurbaşkanının duruşunu kınadı “Bugün yaşananlar 2019 Kasım’ının bir tekrarıdır. Iván Duque, aşırı güç kullanımından memnun olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Duque Hükümeti Yüksek Komiseri Ceballos görüşmeden sonra “karşılıklı saygı ve dinleme atmosferi” olduğunu söyledi. Komite ve hükümet, “güvenlik güçlerinin anayasaya ve yasaya aykırı herhangi bir davranışına sıfır tolerans” konusunda anlaştıklarını öne sürdü. Hükümetin, sokaklarda süren blokaj eylemlerinin sonlandırılmasında ve barikatların kaldırılmasında ısrar ettiğini söyledi.

Görüşmede uzlaşma sağlanamadığını duyuran Grev Komitesi, “Ulusal hükümet bir yıldan fazla bir süredir geri adım atmadı, katliamlar devam ediyor [...]. Geliştirdiğimiz noktaların müzakere edilebileceği bir süreç yoksa eylemler devam edecek.” diyerek işçi ve emekçileri, yerli halkı, gençliği ülke çapında protestoları sürdürmeye çağırdı.

Grev komitesinin temel talepleri arasında “protesto hakkını meşru bir şekilde kullanan kişilere yönelik şiddete son verilmesi” bulunuyor. Diğer talepler arasında Sağlık Yasası 010’un geri çekilmesi, Covid-19’a karşı toplu aşılar, en azından aylık asgari ücret düzeyinde yasal temel gelir, ulusal üretimin savunulması, özelleştirmelerin durdurulması, sübvansiyonlar ve çalışanlar için daha iyi haklar yer alıyor. Talepler arasında yasadışı ekimlere glifosat püskürtülmesinin durdurulması, cinsiyet, cinsel ve etnik çeşitliliğe karşı ayrımcılık yapılmaması da bulunuyor.