Yeni Gösteri Yasası'na karşı Köln'de kitlesel eylem

Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde çıkarılmak istenen yeni toplanma ve gösteri yasasına karşı protesto eylemleri devam ediyor. Bu eylemlerden biri de dün binlerce kişinin katılımıyla Köln'de düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 31 Ekim 2021
  • 10:24

Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde çıkarılmak istenen yeni toplanma ve gösteri yasasına karşı protesto eylemleri devam ediyor. Bu eylemlerden biri de dün binlerce kişinin katılımıyla Köln’de düzenlendi.

 “NRW Gösteri Yasası’nı Durdurun! Temel Hakları Koruyun” Birliği’nin çağrısıyla yapılan eylem, kitlenin saat 13.00’da Friesenplatz’ta toplanmasıyla başladı. Söz konusu birlik, 100’ü katılımcısı olmak üzere 160 örgüt ve kurum tarafından destekleniyor. Toplanma yerinde anti-kapitalistler, anti-faşistler, politikacılar ve iklim aktivistleri, göçmen inisiyatifleri, sendikacılar, avukatlar, barış aktivistleri, futbol taraftarları, veri korumacıları gibi bloklar oluşturuldu. Her örgüt ve kuruluş kendisine göre bir blokta kortej oluşturdu. RJ ve BİR-KAR’ın da aralarında olduğu devrimci, sol, sosyalist parti, örgüt ve kurumlar genelde Anti-Kapitalist Blok’ta yürüdüler.

Başlangıç yerinde yapılan açılışta çevre örgütü, antifaşistler ve futbol taraftarları adına konuşmalar yapıldı. Çevre örgütü, çıkarılmak istenen yasanın iklim hareketi açısından ne anlama geldiğini, antifaşistler de faşizme karşı mücadelede yaratacağı sorunları sıraladılar. Futbol taraftarları adına yapılan konuşmada, özellikle yasanın benzer elbise, forma vb. giyenleri (özellikle siyah giyen otonomcu gruplar, tamamen beyaz giyen Ende Gelände gibi radikal çevreci örgütler, futbol kulüplerinin taraftarları gibi çevreler bundan doğrudan etkileniyor) hedef alacak olması üzerinde duruldu.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş yeni başlamışken, futbol taraftarlarının taşıdıkları bir pankart bahane edilerek kortej polis tarafından durduruldu fakat kitledeki kararlılık yürüyüşün devamını sağladı. Sonrasında antifaşist blokta renkli duman ve havai fişekler patlatılması nedeniyle ikinci bir engelleme yaşandı. Polis Düsseldorf’ta yaptığı gibi blokları ablukaya aldığı, yürüyüş kolunu bölmeye ve müdahaleye hazırlandığı halde, hem diğer blokların kararlı duruşu hem de muhtemelen parlamenter gözlemcilerin müdahalesiyle ve olayların büyümemesi kaygısıyla buradaki engellemeden de vazgeçti.

Kentin Neumarkt ve Heumarkt gibi merkezi yerleri ile Ren nehri üzerindeki bir köprüden geçerek Kalk-Bürgerpark’a uzanan uzun yürüyüş güzergahı boyunca kortejlerdeki coşku ve canlılık hiç azalmadı. Yerli ve göçmen çok çeşitli grupların pankart, bayrak, flama ve dövizleriyle yer aldıkları yürüyüşte, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “A, anti, anti kapitalista”, “Alerta alerta antifascista” gibi bilinen sloganların yanı sıra, “Toplanma yasasını durdurun” “Bugün bunu ciddiye almayanlar yarın izleneceklerdir”, “İstediğimiz gibi eylem yaparız - denetime ve kontrollere karşı”, “Devlet ve Naziler el ele, cevabımız direniş” gibi, yasayla ilgili sloganlar da sıklıkla atıldı. Çevrede kalabalıkların biriktiği yerlerde konuyla ilgili ajitasyonlar gerçekleştirildi, bildiri, broşür vs. dağıtıldı.

Kortejin Bürgerpark’a ulaşmasının ardından, burada kapanış mitingi düzenlendi. Kapanışta Gençlik Bloku, Kameraları Durdurun İnisiyatifi ve RiseUp Köln adına birer konuşma yapıldı. RiseUp adına yapılan konuşmada yasanın bu dönemde gündeme gelmesinin tesadüf olmadığı, büyüyen kitle eylemleri ve toplumsal hoşnutsuzlukla ilgili olduğu dile getirildi. Devletin daha şimdiden zayıf olan ilerici hareketleri ezmek istediğine işaret edildi. Almanya’da NSU’dan Hanau katliamına kadar gerçekleşen ırkçı katliamlar hatırlatılarak, polis devleti teşhir edildi. Polisin büyüyen ırkçı ve faşist akımları kollaması ve suç ortaklığı lanetlendi. Son olarak, toplanma yasasının sadece NRW için değil, bir ilk adım olarak tüm Almanya için bir tehlike olduğu söylendi. Bu polis devleti uygulaması karşısında hareketsiz kalınmayacağı, polis şiddetinin ve baskıların direniş karşısında sökmeyeceği vurgulandı. Konuşmanın sonunda dünyadaki diğer polis rejimlerine değinilerek, enternasyonal dayanışma vurgusu yapıldı.

Hemen her blokta gençliğin yoğun katılımının olduğu, coşku ve canlılığını yansıttığı eylem konuşmaların ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Köln