Dünyada günlük Covid-19 vaka sayısı hala yüz binin üzerinde seyrediyor. Şimdiye kadar pandemiden dolayı yaklaşık 2,5 milyon kişi hayatını kaybetti. Ciddi tedbirler alınması durumunda yayılmanın ve ölümlerin önüne geçilmesi pekala mümkün olduğu halde, kapitalist devletler insan yaşamını kâra ve rekabete tercih etmeye ve her gün on binlerce insanın hayatını kaybetmesine göz yummaya devam ediyorlar.
Kapitalistlerin önlemler konusundaki bu aymazlığı aşı konusunda da aynen devam ediyor. Dünyada halihazırda, değişik ülkelerde kullanıma hazır onu aşkın aşı örneği bulunuyor. Buna rağmen özellikle yoksul olanlar başta olmak üzere dünyadaki ülkelerin ezici çoğunluğu hala tek bir doz aşıdan bile mahrum durumdalar.
Biliniyor ki pandeminin önüne gerek önlemler ve gerekse de aşılama konusunda olsun tüm dünyada eş zamanlı hareket edilmesiyle geçilebilir. Ancak böyle bir davranış tarzı kapitalizmin doğasına aykırıdır. Çeşitli türden aşıların bulunmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen, tüm insanlığın hasretle beklediği aşıya ulaşmak o kadar da kolay değil. Patent hakkı, kâr ve rekabet gibi kapitalizme has şeyler, aşıya ulaşmanın da önündeki tek engel olmaya devam ediyor.
Her türlü eşitsizlik ve çifte standardın damgasını vurduğu kapitalist sistemde aşının bulunmuş olması da insan hayatını kurtarmaya yetmiyor. Kapitalizm öldürmeye devam ediyor. Bu gerçeklik, Dünya sağlık örgütünün yaptığı son aktüel açıklamalarla bir kez daha tescil ediliyor.
DSÖ: “2,5 milyar insan tek doz aşıya bile ulaşabilmiş değil”
BirGün’ün AA’ya dayanarak yaptığı habere göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) genel direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşılama ve aşıların dünyada dağılımıyla ilgili güncel durum konusunda, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde video konferans aracılığıyla bir başın toplantısı düzenledi.
Ghebreyesus açıklamasında, “2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz aşı bile uygulanmadı” diyerek, dünyada aşı konusunda yaşanan bariz eşitsizliğe değindi. Açıklamalarının devamında, dünyada şimdiye kadar uygulanan aşıların dörtte üçünün, küresel GSYH’nin yüzde 60’ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleştiğine vurgu yapan direktör, var olan adaletsizliğe işaret etti.
Buna karşılık dünyada 2,5 milyar nüfusu olan 130 ülkede henüz tek doz aşının bile uygulanmadığını belirten Ghebreyesus, salgına karşı tüm dünyada eş zamanlı mücadele verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Aksi takdirde başlangıç aşamasına dönebiliriz!” belirlemesinde bulundu.
Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVİ), Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 2021’in ilk 6 ayında yoksul ülkeler için en az 337 milyon doz Covid-19 aşısı tahsis edildiği bildirilmişti. Yine COVAX kapsamında, 145 dolayındaki yoksul ülkede nüfusun yüzde 3,3’ünün bu yıl ortasına kadar aşılanması hedefleniyor.
Aynı açıklamada, Covid-19 aşılamalarında sağlık çalışanları, yaşlılar ve ciddi hastalıkları olan kişilere öncelik verilmesi gerektiği belirtilerek, “Küresel olarak aşıların sayısı, rapor edilen vaka sayısını geçti. Bir anlamda bu iyi bir haber ve bu kadar kısa bir zaman diliminde dikkate değer bir başarı” denilerek, aşıya erişimde kapitalist işleyişin oynadığı temel role işaret edilmiş oldu.
Gerek devletler ve gerekse de kişiler bazında insanlığın ürettiği zenginliğin büyük çoğunluğuna el koyarak, insanlığın ezici çoğunluğunu yoksulluğa, sefalete ve hastalıkların kucağına iten bir avuç kapitalist harami, şimdi de yanı şeyi aşı konusunda yaparak, milyarlarca insanın yaşamını hiçe sayıyor. Kapitalizm aşılmadıkça da bu durum değişmeyecektir.