Japonya radyoaktif maddeyi denize boşaltmak istiyor

Radyoaktif atıkları depoladıkları tankların kapasitesinin 2022’de dolacağını açıklayan Tokyo Electric Power Company (Tepco) kapitalistleri “çözüm” için hükümet üzerindeki baskısını arttırdı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Ekim 2020
  • 22:05

Japon hükümeti Fukuşima’dan bir milyon tondan fazla radyoaktif suyun denize boşaltılmasını istiyor. Japon medyasındaki haberlere göre, hükümet kısa süre içinde ilgili resmi kararı vermiş olacak. Kirli suyun boşaltılmasına en erken bir sonraki yıl içinde başlanacağı belirtiliyor.

Tagesschau’nun haberine göre, Tokyo Electric Power Company (Tepco) operatörü, nükleer santral sahasında birkaç milyon ton kirli su depoladı. Tepco, suyu sistemden pompalıyor ve tanklarda depoluyor. Kirlenmiş suyu depolama kapasitesinin yakında tükeneceğinden dolayı kapitalistlerin, bir çözüm bulması için hükümet üzerindeki baskısını arttırdığı belirtiliyor. Zira Tepco, 2022’de daha fazla depolama kapasitesi olmayacağını açıklamıştı. 

Şu anda yaklaşık bin tankta depolanan suyun, radyoaktif içeriğini azaltmak için kapsamlı bir filtreleme işlemine tabi tutulduğu öne sürülüyor. Sanayi Bakanlığı tarafından çağrılan uzmanlar, bunun normal nükleer reaktörlerde de kullanılacak güvenli bir yöntem olduğunu ileri sürüyor. Yetkililere göre suyun sadece trityum içermesi gerekiyor. Fakat uzmanlar, çok yüksek dozda trityumun da insanlar için zararlı olduğunu belirtiyor. 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, uygun şekilde filtrelenmiş suyun çevre sorunlarına neden olmadan güvenli bir şekilde okyanusa boşaltılabileceğini iddia ediyor. Yılın başında, bir uzmanlar heyeti hükümete radyoaktif olarak kirlenmiş suyun denize boşaltılması gerektiğini önermişti. Kirlenmiş suyun çeşitli kaynaklardan geldiği ifade ediliyor. Bu, sistemi soğutmak için kullanılan suyun yanı sıra sisteme sızan yeraltı suyunu ve yağmur sularını da içeriyor. 

Ancak kirli suyun denize boşaltılması planı yerel balıkçı ve çiftçilerin büyük muhalefetiyle karşılandı. Balıkçı ve çiftçiler, tüketicilerin bölgedeki ürünlerden uzak durabileceğinden korkuyorlar.

2011’deki Fukuşima nükleer felaketi, Çernobil’den bu yana görülen en kötü nükleer felaketti. Soğutma sistemi başarısız olduğu için altı reaktörden üçünde çekirdek erimesi oldu. Tepco ve hükümet, hasarı onarmanın yaklaşık 40 yıl alacağını tahmin ediyor.