Japonya, Fukuşima'daki afet reaktöründen bir milyon tonun üzerinde arıtılmış suyu denize boşaltacak. Başbakan Yoshihide Suga, Salı günü bu suyu elden çıkarma kararını açıkladı. Planlar şimdiden bölgedeki çevrecilerin, balıkçıların ve çiftçilerin protestolarının yanı sıra Pekin ve Seul‘deki endişeleri ateşledi. Suyun tahliyesinin yıllar alması bekleniyor.
Karar, diğer şeylerin yanı sıra, 2011‘deki deprem ve Tsunami felaketinden sonra nükleer tesisi soğutmak için kullanılan yüz binlerce ton su konusunda bir yıl süren anlaşmazlığı sona erdirmeyi amaçlıyor. Japon bilgilerine göre su, radyoaktif izotopların çoğunu uzaklaştırmak için kapsamlı bir filtreleme işlemine tabi tutuldu.
Hem hükümet hem de işletmeci, az miktarda trityumun insan sağlığına zararlı olmadığını ve denize boşaltılmadan önce suyun seyreltilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Tokyo merkezli Nükleer Enerji Vatandaş Komisyonu, trityumun “hala radyoaktif malzeme” olduğunu ve çevreye salınmaması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi için Doktorlar (IPPNW) örgütü, kabine kararına kadar okyanusa radyoaktif olarak kirlenmiş suların dökülmesi konusunda çoktan uyarıda bulunmuştu. Bu bölge halkı ve balıkçılık için bir “korku senaryosu”. Bilim insanları Trityum‘un balıklar, deniz ürünleri ve algler tarafından emilebileceğini ve “böylece gıda zinciri yoluyla restoranlara ve süpermarketlere girebileceğini” belirtiyor.
Tokyo Electric Power Company (Tepco) operatörü, şu anda yaklaşık 1.25 milyon ton suyun, Fukushima fabrikasında bin devasa tankta depolandığını söylüyor. Ancak yerel yetkililer ve bazı uzmanlar bunun tersini ileri sürüyor. Bununla birlikte, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, arıtılmış Fukuşima suyunun boşaltılması önerisini çoktan onayladı.
Çevreciler ve yerel balıkçılık derneklerinin yanı sıra Japon halkının önemli bir kesimininde buna karşı olduğu belirtiliyor. Bazı komşu ülkeler de endişelerini dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı girişimi “son derece sorumsuz” olarak nitelendirdi ve Japonya‘yı ilgili herkese danışılana ve ortak bir çözüm bulunana kadar işlemi durdurmaya çağırdı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, kirli suyun deşarjının “sualtı dünyası için bir tehlike” olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya‘nın kararı şeffaf bir şekilde verdiğini ve nükleer güvenlik için küresel olarak tanınan standartlara uygun bir yaklaşım benimsemiş göründüğünü ifade etti.
Japonya, yerel direniş ve komşu ülkelerden gelen endişelere rağmen, hasar gören nükleer santralde biriken radyoaktif suyu arıtıldıktan sonra denize boşaltmak istiyor. Başbakan Yoshihide Suga‘nın kabinesi kararı, ülkedeki en kötü nükleer felaketten on yıl sonra, Salı sabahı verdi. İki yıl içinde suyu denize boşaltmaya başlaması bekleniyor.