İngiltere’de milyonlarca hane ısınamıyor

Birleşik Krallık’ın işçi ve emekçileri, Ukrayna merkezli devam eden emperyalistler arası savaşın bedelini ödüyor. Dolayısıyla dipten dibe patlama enerjisi biriktiriyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Aralık 2022
  • 15:36

Ukrayna üzerinden gündeme gelen ABD, NATO ve Rusya arasında süren ve birinci yılını dolduracak olan emperyalist savaş, dünya ölçüsünde çok boyutlu önemli sonuçlara yol açtı. Zengin emperyalist metropollerde bile enflasyonun yükselmesi, ücretlerin erimesi, gaz, elektrik, yakıt, gıda ve kira fiyatlarının patlaması, bu sonuçlardan biridir. Euro bölgesindeki fiyat artışları, Euro’nun ortak para birimi olmasından bu yana ilk kez bu kadar hızlı yükselmiş oldu.

Bunun bütün yıkıcı sonuçlarını işçi ve emekçiler yaşamakta, faturayı en ağır şekilde onlar ödemektedir. Joseph Rowntree Vakfı’nın Birleşik Krallık’la ilgili uyarısı bunun somut örneklerinden biridir. Vakfın araştırmasına göre, 3 milyondan fazla düşük gelirli Birleşik Krallık hanesi, Kuzey Kutbu’ndan gelen “tehlikeli derecede soğuk” hava karşısında evlerini ısıtamayacak. İngiltere Sağlık Otoritesi soğuk hava nedeniyle “ciddi sağlık sonuçları” konusunda uyardı. Özellikle de yaşlı, kalp ve akciğer hastalığı olan kişilerin risk altında olduğu belirtildi. Yanı sıra vakıf, hane halkının evlerini en az 18 dereceye kadar ısıtmalarını, daha sıcak giymelerini ve kendilerini düşen sıcaklıklardan korumak için bol bol sıcak içecek ve yiyecek tüketmelerini tavsiye etti.

Vakfın kıdemli ekonomistlerinden Rachell Earwaker, “Hala tarihsel olarak yüksek enflasyon yaşıyoruz ve temel malların fiyatları yükselmeye devam ediyor” demekte ve enerji maliyeti devlet tarafından karşılansa da fiyatların geçen kışa göre neredeyse iki kat daha yüksek olduğunu açıklamaktadır. Buna ek olarak, “konut kıtlığı, artan kiralar ve ipotek ödemeleri” ülke çapında hane halkına yük getirmektedir.

Yoksulluk, işçi ve emekçilerin yaşamlarını zaten çekilmez hale getirirken soğuk hava, bunu katmerleştirmektedir. Yüzbinlerce hanenin sağlık otoritesinin çağrısına uyması olanaklı görünmüyor. Zira ısınmaya, kalın giyinmeye veya yeterince sıcak yiyecek-içecek tüketmeye maddi güçleri yetmiyor. Joseph Rowntree Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, haziran ayından bu yana 7 milyondan fazla hane halkı en az bir temel ihtiyaçtan yoksun kaldı. Yaklaşık 750 bin hane kalın giysiler, ısınma ve market alışverişi için ödeme yapmakta zorlanacak. 2,5 milyon hane için artık sıcak yemek yemek ve ısıtmayı açmak pek mümkün olmayacak. Bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 2,4 milyon hane, faturalarını ödemek için borç para aldı veya kredi kullandı.  

Yanı sıra soğuğun başlamasından önce bile artan enerji fiyatlarının sonuçları pek çok kişi tarafından belirgin şekilde hissediliyordu. Yaklaşık 4,3 milyon düşük gelirli hane halkının ısınma harcamalarını çoktan azaltma yoluna gittikleri belirtiliyor. Dolayısıyla İngiliz hükümeti, “Önceliğimiz her zaman en zayıflara yardım etmek olacak” diyerek artan enerji fiyatlarına karşı garantiden ve yaşam giderlerini karşılamak için yardım paketi vaadinde bulunuyor.

Earwaker Vakfı ise, “Hükümetin mevcut desteklerle ailelerin kışı atlatamayacağını kabul etmesi” gerektiğini vurguluyor. Söz konusu yardımın, temel sosyal güvenlik ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılama seviyesinin “acınası bir şekilde altında” olduğuna dikkat çekiyor. Yüzbinlerce hanenin ısıtmayı açıp açmama seçeneğinin olmayacağı söyleniyor. 

Birleşik Krallık’ın işçi ve emekçileri, Ukrayna merkezli devam eden emperyalistler arası savaşın bedelini ödüyor. Dolayısıyla dipten dibe patlama enerjisi biriktiriyor. Posta ve demiryolu işçilerinin gerçekleştirdikleri grevlerin yanı sıra yüzbinlerce hemşire, ambulans şoförü, yol işçisi, havayolu ve kamu sektörü çalışanının greve gidecek olması bunu göstermektedir.