Kamu TİS görüşmeleri başladı!

Görünen o ki, işçiler inisiyatif alıp mücadeleye girişmezlerse, Kamu TİS süreci de bizzat sendika ağaları tarafından bir ihanet sözleşmesi olarak imzalanacak.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Ocak 2023
  • 19:00

Kamu işçilerinin TİS görüşmeleri başladı. Yaklaşık 700 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren 2023-2025 yılını kapsayan sözleşme görüşmelerinin ilki 20 Ocak günü gerçekleştirildi. Görüşmeye ülkenin en büyük ve kamuda örgütlü işyerlerini temsilen Türk-İş katıldı. Kısa süren ilk görüşmenin ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay bir açıklama yaparak bilgilendirmelerde bulundu.

Yüzbinlerce kamu işçisini doğrudan ilgilendiren bir sürecin sessiz-sedasız başlamasının yanı sıra, ilk görüşmenin ayrıntılarına dair hiçbir şeyin söylenmediği “bilgilendirmede” uzun bir süredir yinelenen tekerlemeler ifade edildi. Ancak Ergün Atalay'ın ifade ettiği şu konu, TİS sürecinin nasıl ele alındığını özetler nitelikte. Atalay'ın ifadesine göre, Türk-İş adına sürece Genel Mali Sekreter Ramazan Ağar katılacak. 23 Ocak günü ise Hak-İş'in Genel Başkan yardımcılarıyla bir toplantı yaparak gündemleri konuşacaklar.

Süreç başlamış, ilk görüşme gerçekleştirilmiş, geçelim kamuoyunun bilmesini 700 bin işçinin hiçbiri ne olduğunu bilmiyor. Sendikalar yeni oturup süreci konuşacak, talepler ve bir plan çıkartacak! Hal böyle olunca kim, kimin adına, nasıl bir talep belirleyecek sorusu akla geliyor. Bugüne kadar sorulan neredeyse her soruya, “toplumun razı geleceği bir rakam” dışında bir şey söylemeyenlerin TİS sürecini bir mücadele süreci olarak görmedikleri biliniyor. İlk görüşmeler gerçekleştirildiği halde, kapalı kapılar ardında sürdürüleceği açık olan bir sürecin AKP iktidarının kamu işçisine neyi reva görüyor ise öyle noktalanacağı açık.

Ergün Atalay'ın yaptığı kısa açıklamanın satır aralarında ifade ettiği bir başka gerçek ise, kamuda 10-15 yıllık işçilerin ücretlerinin asgari ücret dolaylarına geldiği itirafı. Dün asgari ücret görüşmelerinde “asgari ücret alan sendikalı işçi yok!” diyerek kendini aklamaya çalışan sendika ağası, bugün sendikalı ve üstelik kamuda çalışan işçilerin asgari ücrette eşitlendiğini söylüyor.

Görünen o ki, işçiler inisiyatif alıp mücadeleye girişmezlerse, Kamu TİS süreci de bizzat sendika ağaları tarafından bir ihanet sözleşmesi olarak imzalanacak.