Yüzbinlerce tarım işçisi ve kır emekçisi faşist Modi yönetimi tarım yasalarını protesto etmek için Hindistan’ın Pencap eyaletinin Barnala bölgesinde toplandı.
21 Şubat’ta yapılan mitingdeki konuşmalarda kast, din ve dil ayrımı gözetmeksizin işçilerin ve tarım emekçilerinin Modi hükümetine ve uluslararası tekellerin gücüne karşı ortak mücadeleyi sürdürmesinin önemine vurgu yapıldı.
Tarım emekçilerine geri adım attıramayan faşist Modi yönetimi tarım emekçilerine ve destek verenlere karşı tutuklama ve gözaltı furyası dahil tüm baskıcı önlemleri ve manipülasyonları uygulamaya koydu. Çiftçi liderlerinden Darshan Pal, Delhi polisi tarafından gözaltına alınan 122 kişiden 32 kişinin kefaletle serbest bırakıldığını ifade etti.
Hükümetin baskı ve sindirme politikaları karşısında yılmayacaklarını, protestolarını daha da yoğunlaştıracaklarını ifade eden tarım emekçileri 23-27 Şubat tarihleri arasında bir dizi gösteri planladıklarını duyurmuştu. Çiftçi örgütleri 26 Şubat’ın genç çiftçiler günü olarak, 27 Şubat’ın çiftçi işçi birliği günü olarak kutlanacağını söyledi.
Kadın örgütlerinin temsilcileri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Delhi’deki protestolara katılma çağrısında bulundu.
Faşist Modi yönetimi, Eylül 2020’de tarım sektöründe, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Tarım işçi ve emekçileri ise, bu yasa ile kazançlarının azalacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanınacağını ve sonunda topraksız kalmakla karşı karşıya kalacaklarını savunarak aylardır yönetimi protesto ediyor.
Yasanın kabul edilmesinin ardından Pencap ve Haryana’dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protestolarını başkent Yeni Delhi’de sürdürüyor. Faşist hükümetin yasayı yumuşatma ve belirli bir süre dondurma önerilerine karşı tarım emekçileri, yasalara tümden iptal edilene kadar burayı terk etmeyeceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini vurguluyor.
Geçtiğimiz hafta da Birleşik Çiftçi Cephesi’nin (Samyukta Kisan Morcha) düzenlediği eylemde çiftçiler farklı bölgelerdeki demiryollarında oturma eylemi yapmıştı.
Hindistan’da tarım işçi ve emekçilerinin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019’da 20 bin üzerinde çiftçinin intihar ettiği kaydedilmişti.