Bolivya’da ordu istedi, Evo Morales istifa etti

Bolivya’da seçimlerin ardından ABD destekli gruplar saldırılarını tırmandırırken, ordu açılama yaparak Morales’in istifasını istedi. Morales, “devlet darbesi” olarak nitelediği durumun ardından istifa ettiğini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Kasım 2019
  • 09:23

Bolivya’da 20 Ekim’de yapılan seçimlerde Evo Morales’in 4. kez başkanı seçilmesiyle ABD destekli sağcı güruhlar saldırılarını arttırmış, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS), “birtakım usulsüzlükler olması nedeniyle seçimlerin iptal edilmesi gerektiği” görüşüne yer verilen raporunun açıklanmasının ardından dün basın toplantısı düzenleyen Morales yeni seçim kararı almıştı. Polislerin de sağcı gruplarla birlikte davranmasıyla darbe hazırlığı yapıldığını söyleyen Morales, “İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” demişti.

Ordudan istifa çağrısı

Buna karşın, Bolivya ordusu basın toplantısı düzenleyerek Morales’in istifa etmesini istedi. Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Facebook’tan canlı olarak yayınlanan basın toplantısında, “İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra Devlet Başkanı’ndan görevini bırakmasını, barışın yeniden sağlanmasına ve Bolivya’nın iyiliği için istikrarın korunmasına imkan vermesini istiyoruz” dedi.

Ulusal Polis şefi Yuri Calderon da Morales’e istifa çağrısı yaptı.

Morales istifa etti

Ordunun istifasını istemesi üzerine “ülkede barışın sağlanması için” başkanlık görevini bıraktığını duyuran Morales, sosyal ağlarda canlı yayınlanan açıklamasında “Devlet başkanlığı görevimden istifa ediyorum” dedi.

Morales, “Barış için ve evleri yakılan destekçilerime, ekibime ve aileme yönelik daha fazla şiddet uygulanmasını engellemek için istifa ediyorum. Muhalefet liderler Camacho ve Mesa’yı bu şiddeti durdurmaya çağırmak istiyorum” diye konuştu.

Durumu “devlet darbesi” olarak tanımlayan Morales, “Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmakla yükümlülüğüm” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı.

Küba’dan kınama

Modales’in istifasını duyurmasının ardından açıklama yapan Küba Dışişleri Bakanlığı ise süreci “darbe” olarak nitelendirdi ve kınadı.

Morales hakkında tutuklama kararı

Öte yandan, istifasının ardından Morales hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Evine de sağcı gruplar tarafından saldırı düzenlendi.

Hakkında çıkarılan tutuklama kararını kınadığını açıklayan Morales, evine yönelik saldırıya ilişkin de “darbe hukukun üstünlüğünü yok ediyor” dedi.