Hessen'de tır şoförleri açlık grevinde!

Almanya’nın Hessen eyaletinde 19 Eylül Salı sabahı A5 Gräfenhausen otoyolu üzerindeki dinlenme durağında 30 tır şoförünün başlattığı açlık grevi sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 25 Eylül 2023
  • 08:00

Almanya’nın Hessen eyaletinde 19 Eylül Salı sabahı A5 Gräfenhausen otoyolu üzerindeki dinlenme durağında 30 tır şoförünün başlattığı açlık grevi 5. gününe (24 Eylül) ulaştı. Avrupa Ulaştırma İşçileri Sendikası temsilcisi, Hollandalı Edwin Atema, işçilerin aylardır maaşlarını alamadıklarını bildirdi ve şunları dedi:

“Durum son derece ürkütücü. İşçilerin maaşlarının ödenmemesi gibi bir durum, Avrupada yaşanmamalıydı.”

Alman basınına yansıyan bilgilere göre, şirket patronlarıyla aylar süren müzakerelereden bir sonuç alamayan işçiler, iki dinlenme durağında açlık grevi başlattılar. Hessischer Rundfuk Radyosu’nun verdiği bilgiye göre, Polonyalı nakliye firmasına bağlı çalışan 80 Tır şöförü haklarını almak için kararlılıkla mücadele ediyor. Gürcistan, Ukrayna, Özbekistan ve Tacikistandan yük taşıyan, otoyollarda ağır çalışma koşulları ve kaza tehlikesiyle burun buruna çalışan işçiler, aylardır nakliye firmaları patronları tarafından tam anlamıyla köle gibi çalıştırılıyor. Kapitalist ücretli kölelik düzeninin kurallarını vahşi bir şekilde uygulayan şirket, işçileri sömürmekle kalmıyor ücretlerini de gasp etmek istiyor.

Gürcistan'dan gelen 49 yaşındaki Tır şoförü Vladimir Hessischer Rundfunk Radyosu'na süreç hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu güne kadar verdiğimiz sözlü mücadeleler hiçbir sonuç vermedi. Gürcistan’da ailem aylardır aç ve benden para bekliyor. Ben sadece hakkım olanı, emeğimin karşılığını istiyorum. Artık yapacak başka birşey kalmadı, bu yüzden açlık grevine giriyorum.”  

***

Meşru hakları için açlık grevini sürdüren işçilerin sağlık sorunlarının arttığına dikkat çeken doktor Gerhard Trabert, kalp ritm bozukluğu, böbrek yetmezliği, dehidrasyon, kan şekeri düşmesi riskinin giderek yükseldiğini belirtti. Hessenschau de gazetesine açıklama yapan Trabert şunları dedi:

“Bir doktor olarak bu durumu izlemek benim için son derece zor. Diğer yandan ise işçilerin tutumu anlaşılır ve meşru, çünkü hiçbir güvenceleri yok.”

Polonyalı nakliyat firmasının patronu, işçilerin kendisine “şantaj” yaptığını iddia ederek insanlık dışı tutumuna gerekçe uydurmaya çalıştı. İşçilerin ücretlerini ödemeyen azılı kapitalist, Darmstadt Mahkemesi’nde hak arama mücadelesini sürdüren şoförler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aylar öncesi 120 Tır şoförüyle başlayan bu mücadele 80 işçiyle devam ediyor. Aralarında 30 işçi açlık grevini kararlılıkla sürdürüyor. İşçilerin bu mücadelesini defalarca ziyaret eden ARD Muhabiri Petra Demant işçilerin kendisine şöyle bir ifade kullandıklarını belirtti:

“Gräfenhausen Tır işçileri için bir sembol haline gelmiştir. Burası bizim için Adaletin yeri.“

Şoförler, “haklarını alana ya da ölene kadar direnişe devam edeceklerini” ifade ediyor. Son derece haklı ve meşru direnişlerini sürdüren şoförlerin duyarlı kamuoyu, işçi ve emekçilerin desteğine ihtiyacı var. Bu direniş bizlere bir kez daha gösteriyor ki, farklı uluslara mensup Tır şoförleri, kendilerine dayatılan kölece çalışma koşullarını değiştirmek ve ödenmeyen ücretlerini alabilmek için ortak mücadele dışında bir seçenekleri bulunmuyor.    

Kızıl Bayrak / Frankfurt