Han Yunus’ta zorunlu göç ve İsrail saldırısı

İşgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin bazı bölgeleri için tahliye emri vermesinin ardından çok sayıda Filistinli zorunlu göç yoluna düşmek zorunda kaldı. Siyonistlerin Han Yunus'a dönük saldırısında 10 Filistinli yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ağustos 2024
  • 17:30

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde çok sayıda beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha boşaltılması çağrısı yaptı.

Han Yunus'ta daha önce 10'a yakın mahallenin boşaltılmasını isteyen İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, pek çok beldeyi kapsayan geniş bir alanın daha tahliyesiyle ilgili dün (8 Ağustos) açıklamada bulundu. Adraee, sosyal medya platformundaki hesabından, Han Yunus'taki Selka beldesi ve mahalleleri, Karara beldesi ve mahalleleri, Beni Suheyla beldesi ve mahalleleri, Abasan beldesi ve mahalleleri, Huzaa beldesi ve mahalleleri, Şeyh Nasır beldesi ve mahalleleri, Satr ve Mahatta bölgeleri ile kent merkezinin boşaltılması çağrısı yaptı.

Bölgede yaşayan Filistinlilere “insani bölgelere” gitme çağrısında bulunan Adraee, söz konusu bölgelerden Hamas ve diğer örgütlerin İsrail'e füze fırlattığını öne sürdü.

Bu çağrı ve emirlerinin ardından, daha önce de İsrail ordusunun saldırıları ve benzer tahliye emirleri sonrası zorla yerinden edilen çok sayıda Filistinli bir kez daha Han Yunus'tan ayrılarak zorunlu göç yoluna çıktı. 

Aralarında çok sayıda kadın, çocuk ve yaşlının olduğu Gazzelilerin bazıları araçlarıyla, bazıları ise yürüyerek “tahliye emri” verilen bölgelerden ayrılmaya başladı.

Öte yandan, Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'da yer alan bir haberde, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerinin İsrail'in yoğun saldırılarına maruz kaldığı, Han Yunus ve Refah bölgelerine yönelik saldırılarda can kayıplarının olduğu aktarıldı.

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne saldırıları nedeniyle Filistinliler, defalarca zorla yerinden edildi. Gazze'deki hükümetin medya ofisinin paylaştığı bilgilere göre, 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023'ten bu yana zorla yerlerinden edilenlerin sayısı iki milyon kişiye ulaştı.

İsrail Han Yunus’a saldırdı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında "güvenli insani bölge" olarak sınıflandırdığı El-Mevasi bölgesini ve kentin doğusunda bir evi hedef alan saldırılarında 2'si çocuk en az 10 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun “güvenli insani bölge” olarak belirlediği bölgelerdeki yerinden edilmiş sivillerin sığındığı çadırları hedef aldığını söyledi.