Güney Kore’de inşaat, ulaşım, hizmet ve diğer sektörlerden yaklaşık 500 bin işçi 20 Ekim’de uyarı grevi düzenledi. İşçi sendikalarının ocak ayında tüm kentlerde düzenlemeyi planladığı mitingler öncesi uyarı niteliğinde olan büyük grev, ülkenin 1,1 milyon üyesiyle en büyük sendikalar birliği olan Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) öncülüğünde gerçekleşti.
Çoğu sektörde iş bıraktıran grevin ana talepleri, sözleşmeli işçiliğin sona erdirilmesi ve tüm çalışanlara güvenceli iş sağlanması. Pandemi sonrası ekonomide tekrar yapılandırma kararlarında işçilerden yana adalet tanınması ve eğitim, sağlık durumu, barınma gibi esas hizmetlerin kamulaştırılması da diğer talepler olarak öne çıktı.
İş cinayetlerinde dünyada 3’üncü
Dünyada yıllık en uzun çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri olan Güney Kore, Idareli İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler aralarında en yüksek iş cinayeti oranlarında üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede yüzde 40’ı aşkın işçi kayıt dışı kabul ediliyor ve Samsung, Hyundai, LG gibi dev şirketlerde sayısız sömürü örnekleri mevcut. Geçen yıl işten çıkarmalara aleyhinde LG Twin Towers’ın önünde 136 gün nöbet tutan işçilerin uyurken üstüne su dökmesi için şirketten görevlilerin belirlenmesi büyük tepki çekmişti.
Kömür madenciliği şirketi olan Korea Coal’daki maden işçileri ise ağır çalışma koşulları ve kömür tozunu solumaktan kaynaklı sağlık durumu sorunları yaşıyor. Bir kömür madencisi, Truthout gazetesine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Hükümet madenlerde işgücünü güya yarıya azalttı, böylece iki kişinin yapabileceği işi tek kişi yapıyoruz. Burada hasta olmayan kimse değil. Ülkede ortalama olan bir maaşın yarısını bile alamıyoruz.”
Kaynak: BirGün