Güney Kore Hyundai'de grev var!

50 bin Hyundai işçisi iş durdurmalarla, grevlerle talep ettiği ücret artışı için mücadele ediyor. Kasım ayından beri bütün vardiyalar 3'er saatlik iş durdurma eylemleri gerçekleştirdiler. Anlaşma sağlanana kadar iş durdurmalar ve grev devam edecek.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 26 Aralık 2017
  • 20:00

Güney Kore'de Hyundai Motor yönetimi ile Güney Kore Metal İşçileri Sendikası her yıl sonunda olduğu gibi yeni yıl ücretlerini belirlemek için masaya oturdular. 2018 için yönetimin önerdiği ücret artışı 22 Aralık Cuma günü işçiler arasında yapılan oylamada reddedildi. Bunun sonucu olarak 1967'den beri ilk defa yıl bitmeden anlaşma sağlanamamış oldu.

Görüşmeler sürerken 50 bin Hyundai işçisi iş durdurmalarla, grevlerle talep ettiği ücret artışı için mücadele ediyor. Kasım ayından beri bütün vardiyalar 3'er saatlik iş durdurma eylemleri gerçekleştirdiler. Anlaşma sağlanana kadar iş durdurmalar ve grev devam edecek.

Sendika cumartesi günü yaptığı açıklamada, oylamada işçilerin %50.2'sinin (22 bin 621 işçi) "Hayır" , %48'inin (21 bin 707 işçi) “Evet” oyu verdiğini söyledi. Seçime katılım ise %88.4 idi.

Sendika ve yönetim temsilcilerinin oturduğu masadan çıkan ancak Hyundai işçilerinin onayından geçmeyen anlaşmada, işçilerin temel aylık ücretlerinin 58 bin  won (53,09 bin $) artması ve önümüzdeki yıl için 3 milyon won'luk teşviklerin üstüne 3 ikramiye verilmesi yazıyordu.

Geçtiğimiz yıl yapılan 2017 anlaşmasında, temel aylık ücretlere 72 bin won ve 3,3 milyon won'luk temel teşvik ve teşviklerin üstüne 3,5 ikramiye kazanılmıştı. Geçtiğimiz yılki sözleşmeyle kıyaslandığında çok düşük oranlarda zam verilmesi Hyundai işçilerinde büyük rahatsızlığa neden oldu.

Diğer yandan Hyundai yönetimi, şirketin düşen kârlarını öne sürerek işçileri düşük zamlara ikna etmeye çalışıyor. Ocak-Eylül döneminde, Hyundai, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 düşüşle 3.25 trilyon won kâr elde etti. Global satışlar bu yılın ilk 11 ayında 4,09 milyon otomobile, geçen yılın 4,85 milyondan % 6,1 düşüş kaydetti.

Hyundai'de rakamlardan daha çok sözleşme sürecindeki yöntem öne çıkıyor. Her yıl sonunda sözleşmenin imzalanması, sendikalarla fabrika yönetiminin masada kararlaştırdığı anlaşmanın işçinin onayına sunulması, sözleşme görüşmeleri süresince iş durdurmalar ve grevlerle üretimden gelen gücün kullanılması Güney Koreli işçilerin kazanmasının anahtarı niteliğindedir. Hyundai'de 1986'dan beri 4 yıl hariç her yıl grevler yaşanması kazanımın anahtarını da ortaya koyuyor.