Posco Assan işçilerinden Güney Kore sermayesine tepki

Güney Kore sermayeli Posco Assan’da yaşanan işçi kıyımı Güney Kore Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Kasım 2017
  • 12:29

Sendikalaştıkları için işten atma saldırısıyla karşılaşan Posco Assan işçileri eylemlerini Güney Kore Başkonsolosluğu önüne taşıdı.

Atılan işçiler ve Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’ne bağlı fabrikalardan temsilcilerin katıldığı eylemde “Atılan Posco işçileri geri alınsın”, “Sendika anayasal haktır engellenemez!” pankartları açıldı.

“Atılan işçiler geri alınsın!”, “Sendika haktır engellenemez!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarının atıldığı eylemde Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuştu.

“Güney Kore sermayeli fabrikalar sendika düşmanı”

“Bugün gecikmiş bir protestoyu burada gerçekleştiriyoruz” diyerek sözlerine başlayan Serdaroğlu, Güney Kore sermayeli bir iş yerini protesto etmek için konsolosluk önünde toplandıklarını belirtti.

Bugüne kadar örgütlenmeye çalıştıkları Güney Kore sermayeli bütün iş yerlerinde işten atma saldırısı ile karşılaştıklarını ifade eden Serdaroğlu, konsolosluğun da bu saldırılara, hukuksuzluğa sessiz kalarak ortak olduğunu ifade ederek bu nedenle konsolosluk önündeki eylemin geç kaldığını belirtti.

Ardından ise Güney Kore sermayeli Daiyang SK, DSC gibi fabrikalarda sergilenen sendika düşmanlığı ve işten atma saldırılarını teşhir etti.

Bütün bunların Kocaeli’deki Hyundai fabrikasında planlandığını söyleyen Serdaroğlu, Hyundai yönetiminin çalıştığı fabrikalara ‘sendikayı bırakmayacaksınız’ dayatması yaptığını söyledi.

Posco Assan’ın diğer ortağı olan Kibar Holding’in de saldırıya ortak olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, işçilerin yasal hakkı olan sendikalaşmaya karşı saldırıların son bulmasını ve atılan işçilerin geri alınmasını istedi.

OHAL’in en çok işçi ve emekçilere karşı ilan dildiğini ifade eden Serdaroğlu, ILO toplantısında konuşan Binali Yıldırım’ın “sendikaya üye olmaya korkmayın” minvalindeki konuşmasına atıfta bulunarak işçilerin taşıdığı “Başbakana güvendik sendikaya üye olduk! İşten atıldık, açlığa mahkum edildik!” pankartını gösterdi.

Sendikalaşma karşısında sergilenen bu hukuksuzluk karşısında hükümeti göreve çağıran Serdaroğlu, yasalarla bir yere varılamadığını söyledi. Bu düzenin değişmesi gerektiğini ifade ederek bunu yapacak varsa arkasından gitmeye hazır olduklarını ifade etti. Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından sloganlarla eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul