Frankfurt’ta konut sorunu temalı yürüyüş

Konut sorunu emekçilerin sorunudur ve her toplumsal sorun gibi, sömürü zincirinin bir halkasıdır. Daha genel bakıldığında ise, devlet eliyle yapılagelen bir aile ve çocuk istismarıdır.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 13 Eylül 2020
  • 23:15

Frankfurt’un Gallus semtinde konut sorununa karşı 12 Eylül’de bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşü “Solidarisches Gallus” (Dayanışma Gallus), “Vonovia&Co Enteignen” (Vonovia kamulaştırılsın), “Eine Stadt für alle” (Şehir herkes için) “Mieter City”(Kiracılar Şehri) isimli inisiyatifler örgütlediler.

BİR-KAR, KPD Yeniden İnşa, Die Linke, KampagneSozialistischePartei ve KAGEF Frankfurt’un da katılımcılar arasında olduğu yürüyüş saat 14:00’da Galluswarte durağından başladı. 100 civarında kişinin katıldığı yürüyüş esnasında bazı mahallelerde durularak konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda genelde sosyal konut eksikliği sorununa vurgular öne çıktı. Ayrıca yüksek kiralardan ve evlerin bakımsızlığından etkilenenlerin en çok dar gelirli emekçi aileler ve onların çocukları olduğu vurgulandı.

Frankfurt’ta bir yanda yüzbinlerce euro değerinde evler, diğer yanda ve olanların karşısında yüzde 86’sı göçmen emekçi ailelerin oturduğu, 2 odada 4 çocukla yaşadığı konutlar gerçeği dikkat çekiyor. Yaşanan süreçte konut sorununun aile ve sağlık sorunu olduğu çok net bir biçimde görüldü.

Gallus’taki evler Vonovia ve ABG holdinglerine aitler ve onlar tarafından yönetiliyorlar. Yönetim kurulunda Belediye Başkanı Feldmann da yer alıyor. Gallus mahallesinde sesini duyuran ve durumdan şikayetçi olan, eylem ve etkinlikler düzenleyen bir kiracı emekçiye, “Sesini çıkarma, sana kirandan %25 indirim yapacağız” diyerek, iğrenç bir yola başvurmaktan çekinmiyor. Bu bilgiyi konuşma esnasında kişinin kendisinden öğrendik.

Bu “ev şirketleri” sosyal evler yerine, rezidanslardan rant sağlamak için özel inşaat şirketlerine hizmet ediyorlar. Yıllarca kiralık ev arayan emekçiler, rant hesabı üzerinden “Boş evimiz yok” denilerek en kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılıyorlar.

Konut sorunu emekçilerin sorunudur ve her toplumsal sorun gibi, sömürü zincirinin bir halkasıdır. Daha genel bakıldığında ise, devlet eliyle yapılagelen bir aile ve çocuk istismarıdır. Çünkü dar alanda okuma, beslenme, uyuma gibi temel ihtiyaçların karşılanması zor. Bu da en çok göçmen emekçi aileleri etkiliyor. Dolayısıyla buna karşı mücadele etmek ve yaşam alanlarını insanca kurabilmek emekçilerin omuzlarındadır.

Kızıl Bayrak / Frankfurt