Türkiye kapitalizminin krizinin etkileri pek çok ekonomik göstergeye yansımaya devam ediyor. Yüksek enflasyon işçi sınıfı ve emekçileri daha fazla sefalete sürüklerken, tüketimde düşüşler, satışlarda azalma her alana yansıyor.
TÜİK tarafından bugün açıklanan konut satışları ve perakende satışlarda da geçtiğimiz yıla kıyasla gerileme kaydedildi.
Konut satışları bir yılda yarı yarıya azaldı
Haziran ayı konut satışlarında geçen yıla kıyasla yüzde 48,6 düşüş yaşandı. 61.355 olan toplam satışlarda yüzde 11,9 paya sahip olan ipotekli konut satışları yüzde 84,6 azaldı. Diğer satışlarda da yüzde 24,7 düşüş kaydedildi.
İlk defa satılan konutlarda da yüzde 59,2 gerileme kaydedildi. Bu satışlar toplam satışlar içerisinde yüzde 37,9’lik yer tuttu. İkinci el satışlar da yüzde 38,9 azaldı.
Öte yandan yabancılara yapılan satışlar geçen yıla kıyasla yüzde 30,5 artış kaydederken, toplam 2.689 konut satışı gerçekleşti. Konut satışlarında sırasıyla Irak, İran, Rusya, Almanya, İngiltere ve Kuveyt başı çekti.
Perakende satış hacmi yıllık yüzde 3,7 düştü
Mayıs ayı perakende satış hacmi geçen yıla kıyasla yüzde 3,7 gerilerken, bu yılın Nisan ayına kıyasla yüzde 0,3 artış kaydedildi. Geçtiğimiz yıla kıyasla en fazla düşüş, yüzde 7,8 ile otomotiv yakıtı satışlarında oldu. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,3 geriledi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, Nisan ayına kıyasla gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,1 azaldı. Bununla birlikte gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 arttı.
Satışlardaki düşüşe karşın perakende cirosu geçen yıla kıyasla yüzde 15,6 artarken, en fazla artış yüzde 20,8 ile gıda, içecek ve tütün satışlarında yaşandı. Otomotiv yakıtı haricindeki gıda dışı satışlar yüzde 16,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,8 arttı.