Ford otomobil fabrikasında işçi kıyımı

ABD merkezli Ford otomotiv fabrikasının Avrupa tesislerinde çalışan binlerce işçinin işine son verileceği açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 24 Ocak 2023
  • 16:30

ABD merkezli Ford otomotiv fabrikasının Avrupa tesislerinde çalışan binlerce işçinin işine son verileceği açıklandı.

İşçi kıyımında en çok Ford'un Almanya'daki tesislerinde çalışanların etkileneceğini kaydedildi. Ford bir süre önce aldığı kararla, 14 bin kişinin istihdam edildiği Almanya'nın Köln kentindeki ana fabrikasında üretilen “içten yanmalı” motorlu araçların üretimini tamamen durdurup, elektrikli araç üretimine geçeceğini duyurmuştu.

IG Metal Sendikası işyerinde işçilerle yaptığı toplantıda “İşveren 2024'e kadar Köln tesislerinde çalışan 3400 kişiyi işten çıkaracağını” doğruladı.

IG Metal Sendikası’nın bilgilendirme toplantısına katılım o kadar yoğundu ki, öğleden sonrası olmak üzere üç toplantı yapılmak durumunda kalındı. Toplantılara katılımın yanı sıra öfke de büyüktü.

Sendikanın 23 Ocak günü yaptığı toplantılarda sendika temsilcisi Paul Hecker şunları dedi:

“İşten çıkarmalardan fabrikanın ürün geliştirme biriminde çalışan personelin üçte ikisini etkileneceğini, yönetim kademesinde çalışan her beş personelden birinin de işini kaybedebileceğini...”

Sendika temsilcisi Hecker, "Eğer şirket çözüm için bizimle iş birliğine yanaşmazsa, direnişe hazırız" açıklaması yaptı.  

Sendika temsilcisi Hecker, sözlerinin devamında şunları vurguladı:

“Ford yönetimi Almanya ve Avrupa genelinde sert önlemlerden kaçınmayacaklarını biliyoruz.”

Ford sermayesi işçi çıkarmalarla ilgili net bir açıklama yapmak yerine “Ford Avrupa'da elektrikli otomobil üretimini destekliyor. Olası bir yeniden yapılanma konusundaki spekülasyonlar hakkında yorum yapılmayacağı” açıklaması yaptı.

Köln Radyosu konuyla ilgili yaptığı haberde, “şirketin ürün geliştirme biriminde çalışan 3800 kişiden 2500’nün 2024 yılına kadar işlerine son verileceği bildirildi.

Ford, en son 2020 yılında 5400 işçiyi işten çıkarmıştı. Şimdi yine binlerce işçi işini kaybetmekle karşı karşıya bulunuyor.