Brezilya'da Ford işçileri direnişte

Sao Paulo kentinde bulunan fabrikanın kapatılacağının duyurulmasından bu yana, binlerce Ford işçisi eyleme başladı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Ocak 2021
  • 10:45

Sao Paulo kentinde bulunan fabrikanın kapatılacağının duyurulmasından bu yana, binlerce Ford işçisi eyleme başladı. Şirketin Brezilya'dan çekilme kararına karşı fabrikaların önünde gösteriler düzenleniyor. Protestolar, şirketin 1997 yılında ilk şubesini açtığı Bahia’da bulunan Camaçari'de başladı. Bu fabrika, o dönemde vergi yatırımı teşvikleri politikasının bir sonucu olarak açılmıştı.

Fabrikaların kapanması halinde 12 bin kişi işsiz kalacak. Ford tekeli, bölgedeki üretimin durdurulmasına ekonomik istikrarsızlık ve siyasi belirsizliği gerekçe gösteriyor

Bahia Metal İşçileri Sendikası Başkanı Julio Bomfim, fabrika kapılarının önünde süren protestolarda yaptığı konuşmalarda “Ford yöneticileri bize şirketin kararının federal hükümetin ekonomik politikasındaki ekonomik istikrarsızlık ve belirsizlikten kaynaklandığını söyledi” dedi. Ford kapitalistlerinin kapatma kararının 12 bin doğrudan ve dolaylı işyerinin yok edilmesi anlamına geldiğini belirten Bomfim, bunun bir "suç" olduğunu ve Ford tekeline verilen devlet kredileri ile vergi indirimleri hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük beşinci otomobil üreticisi olan ABD menşeli Ford Motor Company tekeli, geçtiğimiz günlerde Brezilya'daki üretimden çekileceğini ve fabrikalarını kapatacağını duyurmuş, devam eden ‘küresel yeniden yapılanma süreci’ nedeniyle Camaçari ve Taubaté fabrikalarındaki üretimin derhal durdurulacağını açıklamıştı. Tekel, bu özel pazarda stokları desteklemek için birkaç ay daha yedek parça üretileceğini duyurmuştu.

Brezilya’da üretimi tümden durduracağını açıklayan Ford kapitalistleri, Bahia'daki yeni ürün geliştirme merkezini, Sao Paulo yakınlarında bulunan test alanını ve Sao Paulo'daki bölge merkezini ise açık bırakıyor. Böylece müşterilerin  satış servisi, yedek parça teklifleri, onarım ve garanti şirketleri korunmuş oluyor.

Amerika21 sitesinde yer alan haberde İşçi Partisi u (PT) mensubu Bahia Valisi Rui Costa, Michel Temer (2016-2018) hükümetlerini ve görevdeki Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun ülkedeki sanayi şirketlerine yönelik mali teşvikler politikasından vazgeçmeleri nedeniyle eleştirdi.

Brezilya’nın faşist başbakanı Jair Bolsonaro ise, Ford için iş ortamını karmaşık hale getirdiği iddialarını yalanladı. Bolsonaro,“Üç yıl önce Ford, ABD'de artık daha fazla binek otomobil üretmeyeceğini duyurdu. Bugün Brezilya'dan çekiliyorlar. Gerçekte, o zamandan beri her yıl olduğu gibi sübvansiyonlarımızı istiyorlardı. Araba üretmeye devam etmek için sübvansiyonları yenilemek istediler.” dedi. Ford tekeli Brezilya eyalet bütçesinden yılda 4 milyar dolar hibe alıyordu.

Brezilya'da işsizlik hızla artıyor. PT’li Dilma Roussef döneminde işsizlik yüzde yedi civarındaydı. Temer ve Bolsonaro yönetimleri bu sayıyı ikiye katlayarak yüzde 14'e çıkardı. Pandemi ise işsizliği daha da arttırdı. Ancak her iki hükümet başkanı tarafından hararetle savunulan, içerde satın alma gücünün düşmesi ve sanayisizleştirme stratejisi ile neoliberal ekonomik politikalar da son derece olumsuz bir rol oynuyor.

Bahia eyaletinin batısında, ülkede hızla büyüyen Brezilya’nın sözde yeni tarım alanları var. Burada Amazon bölgesinden orman yangınları ile boşaltılan topraklar tarım arazisine dönüştürülüyor.