Pressan direnişçileri MESS ve Ford önünde...

Pressan direnişçileri MESS ve Ford önünde eylem gerçekleştirdi ve şöyle seslendiler: "MESS-TM-Pressan patronu-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kumpasını bozacağız!"

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 29 Haziran 2022
  • 11:40

Sendika düşmanlığına, TM çetesine, MESS kodamanlarına karşı direnen TOMİS üyesi Pressan işçileri direnişin 38. gününde Pressan patronunun üyesi olduğu MESS önünde ve Sarıgazi’de bulunan Ford önünde eylem gerçekleştirdi.

“İşçileri kölelik koşullarına mahkûm eden MESS’tir”

İstanbul Levent’te bulunan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan konuşmalarda, bugün asgari ücretin belirlenmesi için komisyon toplanacağı hatırlatılarak, “Biliyoruz ki bu görüşmeden çıkan kararla bizlerin köleliği, sefaleti ve yoksulluğu bitmeyecektir” denildi.

Ardından direnişçi Selçuk Çelik yaptığı konuşmada, işten atılma sürecini ve Pressan'da yaşanan hukuksuzlukları anlattı. Bugün, TOMİS üyesi bir işçinin daha hukuksuzca işten atıldığını duyuran Çelik, mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri adına basın açıklaması okundu. Direniş sürecinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sendika üyelerimiz ile birlikte direnişimiz 38. gününe girdi. Patron örgütü MESS (Metal Sanayicileri Sendikası) üyesi olan bir fabrikada yaşanan haksız ve hukuksuz uygulamalardan Pressan yönetimi kadar MESS yönetimi de sorumludur. MESS çatısı altında bulunan bir fabrikada sendikal örgütlenme çalışmalarına olan tahammülsüzlük ve sessizlik ise şaşırtıcı değildir. Zira, uzun yıllardır ülkenin en büyük metal ve otomotiv fabrikalarında çalışan işçileri kölelik koşullarına, düşük ücretlere mahkûm eden örgütün kendisi yine MESS’tir.”

Açıklamanın devamında MESS’in kuruluşuna dair yapılan bilgilendirmede, MESS'in amacını şu şekilde tarifledi ifade edildi: 

“Metal işkolunda faaliyet gösteren işverenleri sendika çatısı altında toplayarak; üyelerini temsil etmek, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, mevzuat çerçevesinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak, geliştirmek, aralarında karşılıklı yardımlaşmalarını sağlamak, kurulmuş veya kurulacak olan sanayinin daha verimli ve ahenkli çalışması için işkolunda adil bir ücret sisteminin kurulmasına ve daha iyi bir çalışma ortamının gerçekleşmesine yardımcı olmak, işçilere sürekli ve uzun vadeli refah ve sosyal güvence sağlayabilmek için ülke ekonomisini güçlendirici çalışmalar yapmak ve bu doğrultuda toplu iş sözleşmesi akdetmek, çalışma barışını kurmak, devam ettirmek ve bu amaçla Türkiye çapında faaliyette bulunmaktır.”

“Söz konusu işçiler olduğunda yasa, hukuk tanımıyor”

MESS’in “amacının” patronlar açısından “imrenilecek” bir birlikteliğe imza attığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

“MESS, söz konusu işçiler olduğunda, işçi sendikaları olduğunda ne yasa ne hukuk ne de uluslararası sözleşme tanıyor. Patronların temsiliyeti ve çıkarları gözetilirken, işçilere vaat edilen ‘adil bir ücret sistemi, daha iyi bir çalışma ortamı, sürekli ve uzun vadeli refah ve sosyal güvence’ ise paragraf arasında sıkışmış bir cümleden öteye geçmemektedir. MESS kapsamındaki fabrikalarda çalışan işçilerin kölece çalışma koşullarını iliklerine kadar yaşayan işçiler bilir. Başta Türk Metal olmak üzere uzlaşmacı-ihanetçi anlayışlara sahip patron işbirlikçisi sarı sendikalar eliyle, MESS kapsamında olan işyerlerinin büyük kısmı sözde sendikalıdır. Ancak, söz konusu işyerlerinde ağır çalışma koşulları, sahte enflasyona endeksli düşük ücretler hakimdir. MESS patronları servetlerine servet katarken, işçilere ise sefalet içinde bir hayat reva görülüyor. Haksız, hukuksuz uygulamalar eksik olmuyor.”

“Bu düzene dur diyoruz!”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Bu düzene dur diyoruz, işçilerin söz-yetki-karar hakkına sahip olduğu sendikamız TOMİS'te örgütlenmeye çağırıyoruz. 2015 yılında metal ve otomotiv işçilerinin onurlu direnişi sırasında kurulan sendikamız, 'Metal işçisi bundan sonra sendikasıyla güçlü ve güvende olacak. Burada bütün metal işçisi kardeşlerimizi çatımız altında buluşmaya, birlikte tıpkı 2015 Mayıs ayında yaptığımız gibi, güzel ve mutlu günlere, omuz omuza yürümeye çağırıyoruz' demişti. Metal Fırtına direnişinin 7. yıldönümüne girerken, direnişin yeni adresi Pressan Fabrikası olmuştur.

Sendikal örgütlenme mücadelemiz ve direnişimiz tüm kararlılığı ve coşkusu ile sürüyor. Direnişimizden korkan MESS üyesi Pressan patronunun kırıntı düzeyindeki ücret iyileştirmeleri gibi uygulamalarını kabul etmiyoruz. Bizler insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz.”

Pressan işçilerinin hak ve onur mücadelesinin TOMİS ile birlikte süreceği vurgulanan açıklamada, Pressan işçilerinin talepleri bir kez daha sıralandı.

Pressan işçilerinin talepleri şöyle:

“ *Atılan işçiler geri alınsın.

* Baskı ve mobbing son bulacak.

* Pressan işçileri insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşsun.

* İşçilerin e- devlet şifreleri zorla alınarak Türk Metal’ e verilen yetki derhal düşürülsün. Şirket yönetimi ve bakanlık yetkilileri arasında yapıldığı iddia edilen görüşmeye dair başta sendikamız olmak üzere kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılmalı, hukuksuz işlemler hakkında derhal soruşturma açılmalıdır.

* Sendikal faaliyetlerin önündeki tüm engeller kaldırılsın.

* İşçilerin hür ve özgür iradesi ile sendika seçme özgürlüğü hakkı tanınsın.”

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” , “Çetelere geçit vermeyeceğiz!” , “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının atıldığı eyleme İşçi Hareketi Koodinasyonu, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Devrimci Gençlik Birliği, Kaldıraç ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu katılarak destek verdi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sona erdi. Direnişçi işçiler ve desteğe gelenler Ford mağazası önünde yapacakları eylem yerine geçtiler.

“Ford üzerine düşen görevi yapmalıdır”

Sarıgazi’de bulunan Koç Holding’e ait Ford Otosan önünde yapılan eylemde Ford kapitalisti, Pressan’da işlenen hukuksuzluklara karşı uyarıldı. TOMİS adına okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ford Otomotiv'in imzacısı olduğu sözleşmeler ve üst patron konumu gereği tedarikçisi olan şirketin hayata geçirdiği yasadışı çalışma koşulları, sendikal örgütlenmeye dönük saldırılar, mobbing, baskı, tehdit vb. gibi saldırıların son bulması için üzerinize düşen görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz.

Yasalara aykırı çalışma koşulları ve dayatmaların yanı sıra sendikaya üye oldukları için işten atılan üyelerimizin ve diğer işçilerin hak kayıplarının giderilerek işbaşı yaptırılması için gereğini yapılmalıdır.”

Pressan'da işçilerin hak ve onur mücadelesinin sürdürüleceği vurgulanan açıklamada talepler yinelendi.

Ford Otosan Bölge Müdürlüğü önünde yapılan eyleme DGD-Sen, DEV TEKSTİL, DGB ve BDSP katılarak destek oldu. "Ford bu suçun ortağıdır!" sloganlarının atıldığı eylem basın açıklamasının okunmasının ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul