Paris’te “Faşist katliamların hesabını soracağız!” yürüyüşü

Paris’te Maraş ve Roboski katliamlarının yıldönümünde meşaleli yürüyüş düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 27 Aralık 2020
  • 16:09

Paris’te Maraş ve Roboski katliamlarının yıldönümünde Türkiyeli ve Kürdistanlı ilerici, devrimci kurumların ortak çağrısıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş için saat 17.00’de Paris Gare de L’Est önünde kitle toplandı. Yürüyüşte “Maraş’tan Roboski’ye katliamların hesabını soracağız!” şiarlı ortak pankartın yanı sıra “Maraş’tan Roboski’ye katil devlet hesap verecek!-ACTİT” yazılı pankart taşındı. En önde ses aracının eşliğinde, kurumlar flamalarıyla, Gare de L’Est’ten Republique Meydanı’na doğru meşalelerle yürüyüşe geçildi.

Ses aracından yürüyüş boyunca devrimci marşlar yükselirken, kitle ise “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Kahrolsun Türkiyedeki faşist rejim!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Zindanlar boşalsın tutsaklara özgürlük!”, “Kürdistan’a politik çözüm!”, “Biji Serok Apo!” sloganları Türkçe, Fransızca ve Kürtçe coşkuyla haykırıldı. Kortejlerin Republique Meydanı’na varmasının ardından devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında kurumlar adına Türkçe, Fransızca ve Kürtçe ortak metin okundu.

Türk sermaye devletinin imha ve inkar politikalarının sayısız örneğiyle tarih sayfalarına ve toplumsal belleğine işlendiği vurgulanan açıklamada, toplumsal hayatın sadece son yüzyılına bakıldığında bile haftalardan aylardan ziyade, her gün bir katliam yaşandığına tanıklık edildiği ifade edildi. Günümüzde halen kitlesel ya da bireysel olarak çeşitli biçimlerde katliamların sürdüğü belirtildi.

Türk sermaye devletinin Ermeni soykırımından Kürt katliamlarına, Alevi kırımlarından gayrimüslim katliamlarına, işçi köylü ve emekçi katliamlarından devrimci ve komünistleri hedef alan katliamlara uzanan geniş çaplı bir yok etme suçuyla kabarık bir sicile sahip olduğunun altı çizildi. Açıklamanın devamında Aralık ayında yaşanan katliamlara şöyle dikkat çekildi:

“İçinde bulunduğumuz Aralık ayı içinde 3 büyük katliam aklımıza ilk gelenler arasındadır. 19-22 Aralık 2000 hapishaneler katliamı, 19-26 Aralık 1978 Maraş katliamı ve 28 Aralık 2011 Roboski katliamı. Tarihler ve mekanlar değişse de, pratik uygulayıcıları başkaları da olsa, asıl fail değişmemektedir: Sömürü ve talan düzeninin efendileri ve onların çıkar bekçiliğini yapan TC devleti.”

Katliamları işleyenlerin bu kokuşmuş düzenin sahipleri olduğu belirtilen açıklamada, ezilen ve sömürülen milyonların, milyarların biraraya gelip sınıf düşmanlarına karşı ortak mücadeleyle, cellatların düzenini alaşağı ederek aydınlık günler yaratacağı belirtildi.

CDK-F, TJK-F, ACTIT, ADHK, ATİK, FEDA, ODAK, PARTİZAN, PDD tarafından düzenlenen eylem yapılan açıklamanın ardından sloganlarla bitirildi.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) eyleme destekçi olarak flamalarıyla katılırken TKİP Paris taraftarları ise parti bayraklarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak / Paris