“Küresel Güvenlik Yasasına” karşı kitlesel eylemler

Fransa'da “Küresel Güvenlik Yasası”na karşı kitlesel eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 17 Ocak 2021
  • 09:48

Fransa'da işçi emekçi ve gençler Kasım ayında gündeme gelen ve devamında Ulusal Meclis'te oylanarak Senato'ya gönderilen “Küresel Güvenlik Yasası”na karşı kitlesel eylem gerçekleştirdi. “Küresel Güvenlik Yasası” adı altında temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak olan yasa tasarısına karşı “Kitlesel gözetlemeye karşı haber alma özgürlüğü, polis şiddetine karşı görüntü alma özgürlüğü, gösteri düzenleme özgürlüğü,” için “özgürlük yürüyüşü” gerçekleştirildi.

İşçi ve öğrenci sendikalarından CGT, FO, CNT, Solidaire, FNL, UNL'in yanı sıra İnsan Hakları Ligi, MRAP-Irkçılığa Karşı Halklar İçin Dostluk Hareketi, Basın Emekçileri'nin örgütlü olduğu “Sarı Yelekliler” ve onlarca demokratik kitle örgütünün çağrıcısı olduğu ''Özgürlük Yürüyüşü'' için Fransa'nın 88 değişik kentinde sokaklara çıkan işçi emekçi ve genç torba yasanın tartışmasız geri çekilmesini talep etti. Polis şiddetine ve cinayetlerine cezasızlığa karşı “adalet” talep edilen eylemlerde Lille, Nantes, Lyon gibi birçok kentte polis eylemlere saldırdı.

Paris'te yoğun polis ablukası ve kar yağışı altında gerçekleşen eylem için 14.00’de Daumesnil Félix-Eboué Meydanı'nda toplanıldı.

Eylem alanına ulaşım sağlayan metro istasyonları üç durak geriden giriş ve çıkış trafiğine kapatılarak otobüs seferleri kaldırılıp kitlenin eyleme ulaşımı engellenmeye çalışıldı. Meydana çıkan altı ana cadde üzerinde yoğun polis ve jandarma yığınağı yapılırken dördünde ise gözaltı araçları ve TOMAlar konuşlandırılarak kitleye baskı ve gözdağı verilmek istense de eyleme katılım engellenemedi.

Genç kitlenin yoğun katılım sağladığı eylem boyunca coşkulu şarkılar ve sloganlarla polis şiddeti sonucu yaşamını yitirenler için adalet talep edildi. “Küresel güvenlik yasası geri çekilsin!”, “Sosyal haklarımızı ve demokratik özgürlüklerimizi savunalım!'' ortak pankartının yanı sıra basın özgürlüğüne, işsizliğe, yoksulluğa, ucuz işçiliğe, ırkçılığa, özelleştirmeye vergi muafiyetine, İslamofobi’ye dikkat çeken pankartlar taşındı. Eylemde gençlerin polis şiddeti ve cinayetlerine dikkat çeken teatral sunumu büyük ilgi gördü.

Bastille Meydanı'na kadar “Polis her yerde adalet hiçbir yerde”, “OHAL'e, polis devletine hayır!”, “Gösteri hakkımız engellenemez!” sloganlarının coşkuyla haykırıldığı yürüyüşe Paris BİR-KAR’da katıldı.

Fransa genelinde eylemlere 200 bin işçi emekçi ve gencin katıldığı açıklandı.

Polisin Paris, Lyon, Lille, Rennes ve Nantes kentlerinde ses sistemi kamyonlarının “Özgürlük Yürüyüşü” ne katılmasını engelleyerek kamyonlara ve ses araçlarına el koyduğu açıklandı. Eylemciler “özgür bir dünya ve kültür dünyası için mücadele edenler anısına!”, “Kültür, yaşam, özgürlük!”, “Katil devlet!” şiarı ile eyleme katıldıklarını ifade ettiler. Paris'te ses sistemi kamyonları yasağıyla birlikte eylemde yer alan 15 aracın valiliğe çekildiği bildirildi.

Mart ayında Senato'da incelenecek olan yasanın geri çekilmesi için “Küresel Güvenlik Yasası’nı Durdur Koordinasyonu” 23 Ocak'ta “Özgürlük İçin Birlik Yürüyüşü!”, “30 Ocak'ta ise Ulusal Özgürlük Yürüyüşü!”ne çağrı yaptı.

 

Kızıl Bayrak / Paris