Fas ve Etiyopya’da çatışmalar

Fas’ta Kerkerat sınır kapısının kontrolünü elinde tutan Polisario Cephesi’ne karşı Fas ordusu operasyon düzenlerken, Etiyopya’da hükümeti meşru görmeyen Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) bulunduğu Tigray eyaleti hedef alınarak, binlerce sivil Sudan’a göçe zorlandı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Kasım 2020
  • 16:15

Fas’ta Kerkerat sınır kapısının kontrolünü elinde tutan Polisario Cephesi’ne karşı Fas ordusu operasyon düzenlerken, Etiyopya’da hükümeti meşru görmeyen Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) bulunduğu Tigray eyaleti hedef alınarak, binlerce sivil Sudan’a göçe zorlandı.

Fas’ta sınır kapısı çatışması

Polisario Cephesi, Cezayir tarafından desteklenip, özerklik ve 1991 anlaşması imzalandığından bu yana BM tarafından ertelenen bağımsızlık referandumu için mücadele veriyor.

Fas haber ajansından gelen bilgilere göre, Polisario Cephesi, 21 Ekim’de Batı Afrika'ya ticari geçiş yolu olan ve Fas-Moritanya arasında bağlantıyı sağlayan sınır kapısı Kerkerat’ı kontrolü altına aldığını duyurdu. Geçişlere izin vermeyen silahlı grupla Fas ordusu arasında çatışma yaşandığı, Fas ve Moritanya yetkililerin verdiği bilgiye göre sınır kapısının geçişlere açıldığı iddia edildi.  

Polisario ise, Sahrawiler ile Fas arasında, on beş yıldan fazla süren çatışmaların ardından 1991 yılında BM himayesinde imzalanan ateşkes için "geçmişe ait" ifadelerini kullandı ve "çatışma devam ediyor" açıklamalarında bulundu.

Sahrawi Savunma Bakanı Abdullah Lahbib, Cezayir resmi basın ajansı Algerie Presse Service’e (APS) şunları söyledi: “Savaş, Fas'ın utanç duvarı boyunca tüm cephelerde günümüze kadar devam ediyor… Sahrawi Kurtuluş Ordusu önemli zaferler kazandı ve Faslı işgalciye insan ve malzeme kayıplarına neden oldu."

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ‘çatışmaları önleme çabaları’ başarısızlığa uğradı. Ateşkes ihlallerinin durdurulmasını isteyen Guterres, bölgede yürürlükte olan statükonun değiştirilmesinin ciddi sonuçları olabileceği konusunda tarafları uyardı.

BirGün gazetesinde yer alan habere göre de Fas Başbakanı Sadeddin el Osmani ise, "Fas'ın, ayrılıkçı Polisario Cephesi'nin Kerkerat Sınır Kapısı'ndan çekilmesi için tüm barışçıl yöntemleri kullanmasının ardından ordunun müdahalesi gerçekleşti" diyerek operasyonu savundu. El Osmani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuya ilişkin diyalog içinde bulunduklarını söyledi.

Etiyopya’da Tigray eyaletinde ağır çatışmalar

BirGün’de yer alan haberde, Eritre’yle yaptığı barış anlaşması sonrası Nobel Barış Ödülü alan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed hükümetinin uluslararası diyalog çağrılarına kulak asmadığı belirtiliyor. Seçimleri ertelediği için hükümetin gayrimeşru olduğunu ileri süren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ise, eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu. Bu kararı gerekçe gösteren Hükümet, TPLF’yi hedef alan askeri bir saldırı başlattı.

Sudan’a kaçan sivil halka hükümet uçaklarının bombaları, sokak çatışmaları ve palalı saldırılara maruz kalıyor. Birleşmiş Milletlerin (BM), çatışmalardan kaçan 14.500 kişinin Sudan sınırında bulunan al-Fashqa şehrine göç ettiğini açıkladı. Farklı kaynaklar ise, 30 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla yürüyerek sınıra ulaşanların sayısının 21 binin üzerinde olduğunu belirtiyor.

Reuters’e konuşan 52 yaşındaki Barhat, Tigray sınırında bulunan ve Başbakan Abid Ahmet’i destekleyen Amhara bölgesindeki kişilerin kendilerine saldırdıktan sonra Moya Khadra’ya kaçtıklarını açıkladı. Barhat, “Tigray’lıyım diyen herkesi öldürdüler. Paramızı, sığırlarımızı ve evlerimizdeki hasatlarımızı çaldılar ve sadece üzerimizdeki elbiselerle kaçtık” dedi.

Ateşkes çağrılarına rağmen, her iki cephede çatışmalar sürüyor.