Engels Wuppertal’da yürüyüş ve mitingle anıldı

İşçi sınıfının büyük devrimci önderi Friedrich Engels anısına, bu yıl da Wuppertal’da miting ve yürüyüş düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Ağustos 2024
  • 08:00

İşçi sınıfının büyük devrimci önderi Friedrich Engels anısına, bu yıl da Wuppertal’da miting ve yürüyüş düzenlendi. Emperyalist savaşa ve faşizme karşı mücadele temalı anma eylemi, saat 14.00’da Wuppertal Hauptbahnhof önünde bir mitingle başladı.

Katılımın büyük bölümünü oluşturan RJ ve BİR-KAR’ın yanı sıra PiA, Komünist İnşa-Komünist Gençlik (KA-KJ), MLPD, Linkes Forum, Trotz Alledem, ADHK, Links Jugend (Solid) da bayrak ve flamalarıyla eylemde yer aldılar. “Dünya sarsılıyor, Friedrich Engels yaşıyor” şiarlı ortak pankart dışında, BİR-KAR “Sömürüye, emperyalist savaşlara ve faşizme karşı sosyalizm için” ve PiA “Sömürüye, baskıya ve şiddete karşı kadınlar birlikte mücadeleye” şiarlı pankartlar açtılar.

İlk mitinginde sunucuların kısa bir selamlama konuşmasının ardından, KA-KJ ve RJ tarafından birer konuşma yapıldı. KJ’nin konuşmasında gençliğin savaş karşısındaki duruşu, savaş karşıtı mücadeledeki görevleri ve devrimdeki rolüne değinildi.

RJ adına yapılan konuşmada ise günümüzde insanlığın ve dünyanın geleceği sorunu hatırlatılarak, savaşların kapitalizmin doğasından kaynaklandığı, o yüzdendir ki her yıl savaşa ve silahlanmaya devasa kaynaklar aktarıldığı söylendi. Kapitalist devletlerinin giderek daha acımasız hale geldiği, her yerde güçlü bir sağa kayışın olduğu belirtilerek, “Almanya'da faşizm Hitler ile sona ermedi, hayır, bugün bin bir biçimde yaşamaya devam ediyor. Ve sadece ırkçı AfD değil, Alman devlet aygıtının tamamı sağcı yapılarla karakterize olmaktadır. Kitleler ne kadar politize olursa, bu sistemdeki sosyal ve siyasi sorunlara karşı ne kadar tepki gösterir, isyan edersek, bu çok demokratik devlet sahte maskesini o kadar çıkarır.” denildi. İsrail’in soykırım savaşına karşı eylemlere veya Engels anması gibi barışçıl gösterilere yönelik siyasi baskı ve saldırılar teşhir edildi ve tüm bu adaletsizliklerin ve yaklaşan felaketlerin, ancak örgütlenerek, sosyalist bir devrim için mücadele edilerek durdurulabileceği vurgulandı.

Konuşmalardan sonra iki genç tarafından kısa bir şiir dinletisi yapıldı. Ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Kentin en kalabalık merkezinden geçen yürüyüşe çevreden yoğun bir ilgi vardı. Yürüyüş güzergahı üzerindeki Willy-Brandt-Platz’ta tekrar miting düzenlendi. Burada MLPD adına konuşma yapıldı. Konuşmada, Almanya’da sağa kayışa işaret edildi. Thüringen’de seçimlerle ilgili bilgiler verilerek, kendilerinin ve solun AfDye karşı faaliyetlerine değinildi. Ayrıca İngiltere’de antifaşistlerin sağcı saldırılara karşı çıkması selamlandı. Engels İttifakın’da yer alan, fakat bu yıl eyleme katılmayan Linkes Forum temsilcisinin gönderdiği mesaj da burada okundu.

Çav Bella marşının söylenmesinden sonra tekrar yürüyüş düzenine geçilerek, farklı yollardan yine ana tren garı önüne yüründü. Buradaki mitingdeki konuşma BİR-KAR adına yapıldı. Konuşmada, emperyalist-kapitalizmin ne denli tehlikeli hale geldiği, geçmişten bugüne savaşlar üzerinden örneklendikten sonra, güncel olarak Ukrayna savaşının ve Filistin’deki soykırım savaşının barındırdığı potansiyel gelişmelere, nükleer çatışmayı da içeren yeni emperyalist paylaşım savaşı tehlikesine dikkat çekildi. Emperyalist dünya burjuvazisinin, insanlığı, uygarlığı ve doğayı toptan yok olmanın eşiğine taşımış olduğu vurgulanarak, sınıf ve emekçi kitlelerin buna karşı mücadele sahnesine aktıkları söylendi. Fakat devrimci örgütlenmeden ve önderlikten yoksunluk koşullarında, bunların kapitalizmin surlarına çarpıp dağılan dalgalardan öteye geçemedikleri, oysa Engels ve Marx’ın emekçilere gerçek kurtuluşun sağlam bilimsel yolunu, yöntemini, araçlarını oluşturdukları, sosyalizmin insanlığın önündeki tek seçenek ve umut olmaya devam ettiği hatırlatıldı.

Yürüyüş ve miting programının sona ermesinin ardından topluca Engels anıtı ziyaret edilerek, Enternasyonal eşliğinde saygı duruşu yapıldı.

Bu yılki anma eylemi, katılımdaki nispi zayıflığa karşın baştan sona hiç susmayan sloganlarla, coşkulu bir atmosferde gerçekleşti. Yoğunluklu olarak emperyalist savaş, militarizm, Filistin’deki soykırım, faşizmin güçlenmesi gibi sorunların yanı sıra devrim ve sosyalizm seçeneğine işaret eden sloganlar ve kalabalığın olduğu noktalardaki ajitasyonlar çevrede izleyenlerin ilgisini eyleme çekmeyi başardı. 

Kızıl Bayrak / Wuppertal