Engels 129. ölüm yıldönümünde Wuppertal’da anılacak

Milyonlarca insan her gün kendilerine bu dünyanın hala bir geleceği olup olmadığını soruyor. Yeni bir dünya savaşıyla mı karşı karşıyayız yoksa iklim değişikliği mi bu gezegeni yaşanmaz hale getirecek?

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Ağustos 2024
  • 19:45

Aralarında BİR-KAR ve RJ’nin de olduğu Engels İttifakı, 129. ölüm yıldönümünde Engels’i bir kez daha miting ve yürüyüşle anacak. Dünyanın doludizgin üçüncü bir emperyalist paylaşım savaşına doğru sürüklendiği bir dönemde ve yaz tatili atmosferine rağmen Engels’i anmak, sosyalizm idealinin güncelliğini vurguluyor. 

İttifak çağrısının dışında, RJ bu yılki anmaya çeşitli kentlerde kendi afiş, bildiri ve stand faaliyetiyle de hazırlandı. Kimi kentlerde BİR-KAR’lıların da destek verdiği faaliyetler, yaz atmosferinde özellikle dikkat çekti.

Engel anması 10 Ağustos 2024 Cumartesi, saat 14.00’da Wuppertal Hauptbahnof önünde başlayacak.

Kızıl Bayrak / Wuppertal

 

RJ’nin Engels anmasına çağrı bildirisi:

Savaşa ve faşizme karşı – Engels anmasında buluşalım!

Milyonlarca insan her gün kendilerine bu dünyanın hala bir geleceği olup olmadığını soruyor. Yeni bir dünya savaşıyla mı karşı karşıyayız yoksa iklim değişikliği mi bu gezegeni yaşanmaz hale getirecek? Kapitalizmin küresel düzeyde yol açtığı siyasi ve sosyal sorunların bugün zirveye ulaştığını dünya çapında gözlemliyoruz ve bu da soruyu bir kez daha gündeme getiriyor: Barbarlığa doğru mu gidiyoruz yoksa bu sistemin devrimci bir şekilde altüst edilmesi için mi mücadele ediyoruz?

Savaş kapitalist sistemin her zaman gündeminde olmuştur, zira bu sistemin işleyişi için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Ancak yıllardır emperyalist güç mücadelelerinin ve buna bağlı militarizmin daha önce görülmemiş boyutlara ulaştığını görüyoruz. Almanya gibi emperyalist ülkeler Ukrayna'daki gibi kirli savaşlar üzerinden güç mücadelesi verirken, Alman silah şirketleri aynı anda rekor satışlar yapıyor. Vergi mükelleflerinin 100 milyar eurosu Bundeswehr'e yatırılırken, sözde parasızlık nedeniyle düşen reel ücretler, enflasyon ve daha fazla sosyal saldırı ile karşı karşıyayız. Son olarak, Almanya'nın beş yıl içinde savaşa hazır olması gerektiği açıklanıyor ve zorunlu askerlik hizmeti tartışılıyor. Tüm bunlar, Üçüncü Dünya Savaşı'na doğru gitmekte olduğumuzu, bu büyük tehlikeyi vurgulamaktadır!

Savaşlara paralel olarak dünya genelinde faşizm tehlikesi de artıyor. Özellikle Avrupa'da yıllardır güçlü bir sağa kayışa ve buna bağlı olarak devlet aygıtlarının giderek faşistleşmesine tanık oluyoruz. Temel demokratik haklarımız yavaş yavaş erozyona uğruyor. Bu gelişmeler, ekonomik ve siyasi krize girdikçe ve kitleler mevcut koşullara daha fazla isyan ettikçe demokratik maskesini çıkaran kâr odaklı kapitalist sistemin doğasının bir parçasıdır. Örneğin Filistin'deki Siyonist soykırıma karşı çıkan insanlara yönelik sert baskılar bu gerçeğin altını defalarca çizmektedir.

Wuppertal doğumlu Friedrich Engels, yoldaşı Karl Marx ile birlikte, tüm bu sorunların sorumlusu olan sisteme karşı hayatı boyunca mücadele etmiş ve devrimci örgütlenmenin vazgeçilmezliğini vurgulamıştır. Sadece kendimizi örgütleyerek ve devrim için mücadele ederek demokratik haklarımızı koruyabilir, savaşa ve militarizme tutarlı bir şekilde karşı çıkabilir ve faşizmin yükselişini durdurabiliriz. Engels ve Marx'ın bilimsel öğretileri bize farklı bir dünyanın ancak sosyalist bir toplumda mümkün olduğunu kanıtlamaktadır. Bu ruhla, Engels'i her yıl ölüm yıldönümünde memleketinde anıyoruz.

Wuppertal'deki Friedrich Engels'i anma gösterisinde bir araya gelelim, savaşa ve faşizme karşı sosyalizm seçeneğini büyütelim!

Revolutionärer Jugendbund